Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ




Ο.Ε.Α.Φ.


Η Αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ήλιου μπορεί να συμβεί μέσα στον Μάιο του 2012, τα θετικά μαγνητικά πεδία θα εμφανιστούν στον Νότιο και τον Βόρειο πόλο του Ήλιου και τα αρνητικά στον ισημερινό σύμφωνα με το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ιαπωνίας ( National AstronomicalObservatory of Japan ) και άλλων παρατηρητηρίων.


Όταν ένα παρόμοιο φαινόμενο συνέβη περίπου πριν από 300 χρόνια, η μέση θερμοκρασία της Γης έπεσε ελαφρώς...
Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Saku Tsuneta, καθηγητής στο παρατηρητήριο ανέλυσε το ηλιακό μαγνητικό πεδίο και  χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τον δορυφόρο Hinode επιβεβαίωσε ότι η πολικότητα του μαγνητικού πεδίου στο Βόρειο Πόλο είχε αρχίσει να αντιστρέφεται τον Ιούλιο του 2011 του περασμένου έτους. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πως το μαγνητικό πεδίο στο Νότιο Πόλο, το οποίο αναμένεται να αντιστραφεί μαζί με το Βόρειο Πόλο, διατηρώντας μια θετική πολικότητα, εξασφαλίζοντας έτσι  ένα σχηματισμό ενός τετραπολικού μαγνητικού πεδίου.



  
Τα  αίτια πίσω από τις αλλαγές των μαγνητικών πεδίων στους πόλους του Ήλιου δεν είναι ακόμη κατανοητά. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι αλλαγές συμπίπτουν με τον 11-ετη κύκλο του Ήλιου  και με την αύξηση και μείωση του αριθμού των ηλιακών κηλίδων.


Ο τρέχων κύκλος των ηλιακών κηλίδων έχει κρατήσει σχεδόν 13 χρόνια. Παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε τον 17ο με 18ο αιώνα, όταν η μέση θερμοκρασία του βορείου ημισφαιρίου μειώθηκαν κατά 0,6 C. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι το τετραπολικό  σχέδιο επίσης προέκυψε εκείνη την εποχή..
Το μέγιστο της ηλιακής δραστηριότητας αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στον Μάϊο του 2013..



Τα υψηλά μαγνητικά πεδία έχουν παρατηρηθεί στο ηλιακό έδαφος από τηλεσκόπια στην γη, ωστόσο η πραγματική διαδικασία της πολικής αντιστροφής  είναι ελάχιστα κατανοητή λόγω της δυσκολίας των παρατηρήσεων με τις  ακραίες  ατμοσφαιρικές συνθήκες  που επικρατούν στον Ήλιο.



 Το  τηλεσκόπιο πάνω στο δορυφόρο Hinode μας επιτρέπει για πρώτη φορά να εκτελέσουμε εξαιρετικά υψηλής ποιότητας παρατηρήσεις στην βαθιά πολική περιοχή του Ήλιου (Σχήμα Α). Τα αρχικά ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά μαγνητικά μπαλώματα με έντονο μαγνητικό πεδίο στις πολικές περιοχές.
Η  ένταση του πεδίου τους είναι κοντά σε αυτήν των γνωστών ηλιακών κηλίδων και το μέγεθός τους είναι τόσο μεγάλο όσο οι μικρές κηλίδες που ονομάζονται  πώρος.


Η διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Saku Tsuneta, καθηγητής στο NAOJ, παρουσιάζει την μηνιαία αναφορά παρατηρήσεων από τον δορυφόρο Hinode από τον Σεπτέμβριο του 2008. Αναφέρουμε  την ανακάλυψη ότι ο μέσος όρος μαγνητικής ροής της βόρειας πολικής περιοχής είναι ραγδαία και είχε σταθερή μείωση κατά την περίοδο του 2008 έως το 2012 (Σχήμα Β).





 Η αναστροφή από μείον (-) σε  συν(+) των πόλων  γίνεται με τη σειρά από το χαμηλότερο όριο πλάτους σε μεγαλύτερο γεωγραφικό πλάτος. Ο μέσος όρος της μαγνητικής ροής στις πολικές περιοχές σύντομα θα μηδενιστεί. Η εκτιμώμενη ολοκλήρωση της αντιστροφής του βόρειου πόλου του  Ήλιου  θα πραγματοποιηθεί σε 1 μήνα σχεδόν μέσα στον Μάϊο, περίπου ένα έτος νωρίτερα από την αναμενόμενη  ολοκληρωμένη αναστροφή των πόλων.
Η μαγνητική ροή του νότου πόλου του Ήλιου είναι προς στιγμήν  πολύ σταθερή, και διατηρεί την  συν(+) πολικότητα (Σχήμα Γ).
Οι τελευταίες παρατηρήσεις από τον δορυφόρο Hinode δείχνουν πως η αντιστροφή των μαγνητικών πεδίων  του Ήλιου, θα είναι πολύ διαφορετική από την κανονική διπολική διαμόρφωση. 
Οι παρατηρήσεις των  μαγνητικών πόλων είναι το κλειδί για την κατανόηση της ηλιακής κυκλικής δυναμικής. Τα αποτελέσματά τους θα ρίξουν φως στην προέλευση του ηλιακού μαγνητισμού, 
και θα συμβάλουν στο να κατανοήσουμε   την επίδραση του ήλιου στην γη, στα μαγνητικά πεδία και στο ηλιακό μας σύστημα και περιβάλλον.



Ο.Ε.Α.Φ.