Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Μεγάλες αλλαγές στο Ηλιακό σύστημα – Μυστήρια άνοδος μέσα από τον πλανήτη Ερμή - Ασυνήθιστη Δυναμική αλλαγή του πυρήνα.




 Ο.Ε.Α.Φ.

Κάτι πιο πέρα από τις ηφαιστειακές εκρήξεις και πτώσεις αστεροειδών και κομητών ταράζει  την επιφάνεια του Ερμή.
Μια άγνωστη συμπεριφορά του εδάφους, ίσως έως και  σήμερα άγνωστη, που προκαλείτε από μέσα προς τα έξω πιέζει το έδαφος του Ερμή. Τα στοιχεία που συλλέγονται από το διαστημικό σκάφος της NASA που βρίσκετε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη είναι πάρα πολλά και αξιοπερίεργα, συμπεριλαμβανομένης μιας δραματικής διαπίστωσης ότι το ήμισυ του δαπέδου του μεγαλύτερου κρατήρα του πλανήτη έχει αυξηθεί πάνω από τα τείχη!!!


Νέες μελέτες δείχνουν πως ο τεράστιος πυρήνας σιδήρου του Ερμή είναι ακόμη μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, με ένα άγνωστο στερεό στρώμα θειούχου σιδήρου θαμμένο κάτω από το μανδύα υπολογίζοντας πολύ δύσκολα την εσωτερική δομή η οποία ήταν σύμφωνη με το βαρυτικό πεδίο του Ερμή.
Η πλανητικός επιστήμονας Maria Zuber, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), δήλωσε στο Discovery News. «Οι συνάδελφοί μας της γεωχημείας είχαν άλλες απόψεις καθώς μας ανάφεραν πως οι μετρήσεις μας για το βαρυτικό πεδίο δεν μπορεί να είναι σωστές, διότι κανένα πλανητικό εσωτερικό μοντέλο που γνωρίζαμε έως τώρα δεν ταιριάζει. Μετά όμως από την ολοκλήρωση της έρευνας μας με μεγάλη δυσκολία τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν για μια νέα ανακάλυψη στα βαρυτικά πεδία των πλανητών».  



Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν  κανέναν άλλο πλανήτη σαν τον Ερμή, με ένα συμπαγή πυρήνα σιδήρου ο οποίος περιβάλλεται από υγρό σίδηρο και ολοκληρώνεται από μασίφ σίδερο-σουλφίδιο ¨sulfide¨. Ο πυρήνας αντιπροσωπεύει τώρα ένα επιβλητικό 85%  της δομής του πλανήτη, αφήνοντας σχετικά έναν μικροκαμωμένο μανδύα και τον φλοιό.

Ένα από τα περίεργα που δήλωσε η  Maria Zuber  είναι ότι υπάρχουν κάποιες ασυνήθιστες δυναμικές στο εσωτερικό του Ερμή. Κάτι συμβαίνει που δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη.


Ο υδράργυρος μας δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες διεργασίες στον πλανήτη που αλλάζουν τα τοπογραφικά ύψη μέχρι και ολόκληρα  χιλιόμετρα σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόσθεσε από το Carnegie Institution ο πλανητικός επιστήμονας Sean Solomon, επικεφαλής ερευνητής της τρέχουσας αποστολής της NASA Messenger.
Όλες αυτές οι  αλλαγές μπορεί να προέρχονται από τον εσωτερικό υδράργυρο, είπε ο Sean Solomon στο  Discovery News».


Το μέγεθος και η ευρεία φύση αυτών των αλλαγών είναι μια μεγάλη έκπληξη. Αν μπορούμε να καταλάβουμε πώς να μελετήσουμε αυτές τις αλλαγές, θα μάθουμε πολλά περισσότερα για το πώς λειτουργεί το εσωτερικό του Ερμή. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Σεληνιακό και Πλανητικό Συνέδριο Επιστήμης στο Χιούστον και  δημοσιεύθηκε στο Science.





 Ο.Ε.Α.Φ.