Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Δεν χάθηκαν οι Ρώσοι επιστήμονες στην Ανταρκτική αλλά…. Ανακαλύπτουν!!!




Ξέρουν που είναι οι ρώσοι επιστήμονες εξερευνητές .

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται σε πολικές θερμοκρασίες για μια γεώτρηση που έχει ως σκοπό να φτάσει σε μια λίμνη άγνωστη που είναι θαμμένη κάτω από την ανταρκτική εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια.
Οι  συνθήκες στην λίμνη είναι όμοιες με τις συνθήκες που επικρατούν στα φεγγάρια του Κρόνου και του Δια.
Ο απομακρυσμένος σταθμός στην Ανταρκτική ανέφερε θερμοκρασίες έως και -89ο C.
Η λίμνη δεν έχει έρθει σε επαφή με την ανθρώπινη μόλυνση εδώ και εκατομμύρια χρόνια.


  
Ένας Αμερικανός καθηγητής  και ειδικός στην Ανταρκτική είπε ότι πιστεύει πως θα έρθουν σε επαφή οι ρώσοι επιστήμονες με τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ καθώς έχει χαθεί η επαφή τους εδώ και μια εβδομάδα.


Ο καθηγητής  John Priscu έστειλε ένα ηλεκτρονικό  μήνυμα στο usnews.com  στο οποίο λέει,  ότι  το πλήρωμα εργάζεται σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο, διότι η θερινή περίοδος στην ανταρκτική τελειώνει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου  και στην συνέχεια  η θερμοκρασία θα πέσει σε θανάσιμα επίπεδα στο σημείο που βρίσκονται με τον υπάρχοντα  εξοπλισμό.
Διαβεβαιώνει επίσης ότι  η επαφή στην Ανταρκτική δεν έχει χαθεί πλήρως και πως οι Ρώσοι ποτέ δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο

Οι επιστήμονες μάχονται στην κυριολεξία με το ανώτατο όριο στους 66ο C στην λίμνη Vostok για να μπορέσουν να τρυπήσουν 2 μίλια κάτω από τον πάγο και να φτάσουν στην λίμνη.


Οι επιστήμονες ελπίζουν να πάρουν νερό από την λίμνη, από την πιο αφιλόξενη περιοχή του πλανήτη. Οι  έρευνες που θα διεξαχθούν στο νερό της λίμνης θα αποκαλύψουν νέα δεδομένα για την αρχέγονη  ζωή του πλανήτη μας, αλλά δεν έχουν δώσει αναφορά στους συναδέλφους τους τις τελευταίες μέρες πριν αρχίσει ο χειμώνας στην Ανταρκτική.
Ακούγονται διάφορες θεωρίες όπως, πως κάτι τρομερό ανακάλυψαν πριν σιωπήσουν και χάσουν την επικοινωνία τους με το κέντρο στις ΗΠΑ..

Η σίγαση  του ασύρματου έχει φέρει θεωρίες στα μυαλά πολλών ανθρώπων και από την ταινία τρόμου ( The Thing ) όπου επιστήμονες στην Ανταρκτική ανακαλύπτουν στους πάγους ένα διαστημικό σκάφος και έρχονται σε επαφή με απειλητικούς εξωγήινους



Ο καθηγητής Priscu μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα και ένας άλλος βετεράνος ερευνητής της Ανταρκτικής που βρίσκεται στο ταξίδι  είχαν πει στο Scientific American «Πιστεύουμε πως θα βρούμε μοναδικούς οργανισμούς ύπαρξης στην λίμνη».



Στις 13 Ιανουαρίου, ο κ. Priscu είπε ότι η ομάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο,
η διάτρηση κάνει 5.7ft = (1.73736 μέτρα) την ημέρα. Είπε επίσης πως άλλαξαν το τρυπάνι πάγου με ένα θερμικό τρυπάνι για να λιώνει  τον πάγο πιο γρήγορα μέσα στις τελευταίες μέρες  κάνοντας 32ft = (9.7536 μέτρα ) την ημέρα.



«Αυτό είναι το σχέδιο, αλλά όταν είσαι στο πεδίο, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν », δήλωσε  ο Priscu, ο οποίος είχε επικοινωνία με την ομάδα  από το γραφείο του στην Αγία Πετρούπολη.

«Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ πριν,» ζούμε σ’ έναν καταπληκτικό πλανήτη, δήλωσε από το OurAmazingPlanet. «Τεχνολογικά έχουμε ένα μοναδικό τρυπάνι ,η τρύπα που θα ανοίξουμε θα είναι μοναδική για το είδος της στον πάγο και η συγκεκριμένη  λίμνη είναι η μοναδική σε όλο τον κόσμο»



Η γεωθερμική ενέργεια κάτω από τον πάγο κρατά την λίμνη υγρή, και πολλές φορές την έχουν χαρακτηρίσει ως «ξένη και εξωγήινη» επειδή πιστεύουν πως είναι παρόμοια με τις υπόγειες λίμνες στο φεγγάρι του Δια την Ευρώπη.

Το νερό μέσα στη λίμνη δεν έχει έρθει σε επαφή με γήινες μορφές και ανθρώπινους ρύπους εκατομμύρια χρόνια.


Ο Valery Lukin, επικεφαλής της ρωσικής εκστρατείας στην Ανταρκτική, δήλωσε τον περασμένο μήνα: «Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει εκεί κάτω».

Πολύς κόσμος που παρακολουθεί την επιστημονική ομάδα  περιμένουν με αγωνιά να ακούσουν τι έχει γίνει.


Ο Κ. Bell πρόσθεσε ότι η λίμνη Βοστόκ είναι πολύ σημαντική για τους Ρώσους και ότι η ομάδα του κ. Lukin είναι «οι καλύτεροι άνθρωποι για αυτή  την  δουλειά».

Η  επιστημονική ομάδα για να επιβιώσει από τα κρυοπαγήματα φοράει ειδικές στολές
(επί 2) και προσπαθούν να εργάζονται όσο το δυνατόν γίνεται σε κλειστούς χώρους.


Οι επικεφαλείς κοιμούνται σε μια μεγάλη σκηνή και οι υπόλοιποι  επιστήμονες κοιμούνται σε σκηνές, εξηγεί  ο Δρ Πιρς  ο οποίος έχει 15 χρόνια εμπειρίας σε αποστολές στην Ανταρκτική.  «Όταν είσαι έξω, στους -30 και -40 για αρκετή ώρα το υγρό των ματιών παγώνει και ξεραίνονται τα ρουθούνια σου το οποίο σε δυσκολεύει στην αναπνοή.  Το ίδιο παθαίνει και το στόμα σου με το σάλιο.
Και πρόσθεσε, πως δεν είναι μόνο επίπονο σωματικά αλλά και ψυχολογικά καθώς βρίσκεσαι πολύ μακριά για αρκετό καιρό από την οικογένεια σου και τον υπόλοιπο πολιτισμό».



Στις 21 Ιουλίου 1983, στον σταθμό Βοστόκ  χτύπησε το χαμηλότερο επίπεδο  θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη - μείον 89.2C.
Όταν φτάσουμε στην κορυφαία στιγμή  θα πρέπει να προσέξουμε να μην μολύνουμε τον κρυφό υπόγειο κόσμο με τα βακτήρια και τα υγρά από τη γεώτρηση.



Για να βεβαιωθεί η ομάδα πως το νερό θα παραμείνει εντελώς καθαρό το γεωτρύπανο δεν θα αγγίξει ακόμα την λίμνη.

Αντ 'αυτού θα χρησιμοποιηθεί ένα μηχάνημα αναρρόφησης για να ρουφήξει δείγματα νερού από αυτήν την μοναδική και σπάνια λίμνη.
Η γεώτρηση λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα σε τρείς βάρδιες από τους επιστήμονες , καθώς αγωνίζονται να σπάσουν τον πάγο πριν από το χειμώνα.



 Ο John Priscu δήλωσε  σε εφημερίδα : πως μέχρι την δεκαετία του 1990 δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη  αυτής της λίμνης . Πρόκειται για μια τεράστια ανακάλυψη και μια μεγάλη στιγμή για την επιστημονική κοινότητα.
«Αν πάνε όλα καλά, ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο ανοίγει για την κατανόηση του πλανήτη μας για τα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα και τους πλάνητες.
Οι ρώσοι επιμένουν πως θα τα καταφέρουν και σας διαβεβαιώνω πάλι πως δεν έχουν χαθεί «Ποτέ δεν είπα ότι οι Ρώσοι είχαν χαθεί»

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι απειλητικό ή δυσοίωνο», πρόσθεσε. «Οι Ρώσοι έχουν το δικό τους τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων, ιδιαίτερα με τα μέσα ενημέρωσης, το οποίο και  σέβομαι.

 Η Λίμνη Βοστόκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς γλυκού νερού στον κόσμο - που ταιριάζει με το μέγεθος της λίμνης του Οντάριο στον Καναδά.


Οι ρώσοι ειδικοί στην Ανταρκτική προβλέπουν ότι θα βρουν «το μοναδικό γιγαντιαίο σούπερ-καθαρό σύστημα  νερού στον πλανήτη».

Προβλέπουν πως τα 5.400 κυβικά χιλιόμετρα νερού στη λίμνη είναι σε παρθένα μορφή προϊστορική και  περιβάλλονται από πάγο από πριν να υπάρξει ο άνθρωπος.



Υπάρχει επίσης η ισχυρή προοπτική της ανακάλυψης εντελώς άγνωστης μορφής ζωής, στα αρχαία νερά της.

Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επικρίνει το έργο στο χώρο αυτόν για τις  χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, όπως η κηροζίνη και για να κρατήσουν ανοιχτή την τρύπα.

Άλλοι έχουν πει ότι η περιοχή δεν θα πρέπει να διερευνηθεί καθόλου και να αφεθεί στην άριστη κατάσταση όπως προϋπήρχε.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι το νερό να εξέλθει στην επιφάνεια και τότε όλα θα έχουν καταστραφεί.

Ενδιαφέρον έως και μυστήριο είναι ότι ο πρώην αντιπρόεδρος 
Αλ Γκορ είναι σήμερα σε μια άσχετη εκστρατεία κοντά στην θάλασσα στο Weddell, ( Ανταρκτική)  μαζί με  τον μεγιστάνα της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, και τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον και δεκάδες άλλους και  έχουν επικεντρωθεί στην ερευνά αυτήν.

Το μόνο  που μας μένει είναι να δούμε τι θα μας αποκαλύψουν και τι θα μας αποκρύψουν…


Ο.Ε.Α.Φ.