Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ιερό real estate και... λιβανισμένα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πεντέλη









Με ευλογία Ιερώνυμου και τη σφραγίδα του Εμίρη του Κατάρ

 
Oι  θεσμικοί  έταιροι  μας της  Ευρωπαικής  Ένωσης-κατά τον Αντιπρόεδρο  της  κυβέρνησης, Ευάγγελο   Βενιζέλο-έκαναν   το "θαύμα"  τους  και  προέβησαν  σε κούρεμα με... την ψιλή επί δικαίων και αδίκων τραυματίζοντας βαριά αφενός  την  ελληνική  οικονομία στο σύνολό της και αφετέρου     το τραπεζικό σύστημα της χώρας και ειδικότερα την Τράπεζα της Ελλάδος. Εξέλιξη που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία πλήττεται ανεπανόρθωτα, μια και θεωρείται ως μεγαλομέτοχος της εν λόγω τραπέζης με μεγάλο αριθμό μετοχών και ομολόγων που δέχτηκαν την...ανάλογη  περιποίηση  των  "γερμανοτροικανών". Εν  όψει  και  του...εκκλησιαστικού ξυρίσματος, το οποίο "μαγειρεύεται" στο άβατο των Βρυξελλών και αφορά την περικοπή σε πρώτη φάση και την τελική διακοπή της μισθοδοσίας  των  κληρικών  από  το κράτος-παρά  τα  αντιθέτως  θρυλούμενα της κυβέρνησης-ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι συνεργάτες του και το οικονομικό επιτελείο  της  Ιεράς  Συνόδου  πήραν  την κατάσταση στα  χέρια τους, έστω και εάν ενήργησαν χωρίς να ενημερώσουν τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Έχοντας κατά νου τα μεγάλα ελλείμματα στο παγκάρι της Αρχιεπισκοπής(έλλειμμα 767.240  ευρώ παρουσιάζουν  τα  οικονομικά  της το πρώτο οκτάμηνο του 2011) και μπροστά στον κίνδυνο της μη εκπλήρωσής  των  οικονομικών  υποχρεώσεων της Εκκλησίας απέναντι στους ιερείς και τα στελέχη της ο Αρχιεπίσκοπος,   συνοδευόμενος μεταξύ  άλλων  από  τον  πρόεδρο της ΕΚΥΟ, Μητροπολίτη Ελασσώνος  Βασίλειο  και  τον  Επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ, πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη ταξίδι αστραπή στο Κατάρ προσκεκλημένος του Εμίρη Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Θανί.




Σύμφωνα με πληροφορίες, το   θετικό κλίμα στη διάρκεια των συναντήσεων και η διάθεση του Εμίρη να  επενδύσει  στην  Ελλάδα,εφόσον   υπάρξουν   οι   κατάλληλες προυποθέσεις,  "βοήθησαν"  την προσέγγιση των δυο πλευρών και άνοιξαν διαύλους συνεργασίας. Επίκεντρο των συζητήσεων η αξιοποίηση  δεκάδων  καταστημάτων, μεζονετών  σε  προνομιούχες  περιοχές,   ξενοίκιαστων ακινήτων όπως   αυτό επί της οδού Μητροπόλεως, όπου στεγαζόταν για δεκαετίες το υπουργείο Παιδείας, αλλά και εκατοντάδων   στρεμμάτων σε κομβικά σημεία στη Βουλιαγμένη. Απώτερος  στόχος;  Η  οικονομική ευρωστία της Εκκλησίας, ώστε σε δεδομένη ευκαιρία να επιστρέψει τα έσοδα από τις επενδυτικέςδραστηριότητες στο λαό μέσω φιλανθρωπικών έργων και κοινωφελών σκοπών.
Όπως, άλλωστε, υποστηρίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι το 2010 το φιλανθρωπικό  έργο  της  Εκκλησίας ανήλθε στα 120.000.000 ευρώ και οι κατά τόπους Μητροπόλεις διακονούν πέρα των  700 ιδρυμάτων για  αθενείς  και  άπορους  συνανθρώπους μας.

"Και έσονται οι δυο εις...επιχειρηματικήν  σάρκαν  μίαν;"  ρωτήσαμε συνεργάτη του κ. Ιερώνυμου. "Τα ακίνητα  της  εκκλησιαστικής  περιουσίας ξεπερνούν τα εννιακόσια και αυτές τις δύσκολες στιγμές η ηγεσία της Εκκλησίας προτίθεται να κάνει το καλύτερο για την αξιοποίησή τους με τελικό κερδισμένο κλήρο και πιστούς" μας απάντησε λακωνικά ο...εκ δεξιών του Αρχιεπισκόπου λίγο μετά την επιστροφή του τελευταίου από το Κατάρ.





Το  αρχιεπισκοπικό  επιτελείο,  πάντως, εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις συνομιλίες με τους αλλόπιστους από τη συγκεκριμένη χώρα του κόλπου, οι οποίοι στη σημερινή συγκυρία φαίνονται για τους... ρασοφόρους επιχειρηματίες ως το μάννα  από  τη  Μέση  Ανατολή. Οι...κοινωνοί του κορανίου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ίσως να βρήκαν κοινό τόπο με την... ακολουθία του Αρχιεπισκόπου για τη δημιουργία  φωτοβολταικού  πάρκου σε έκταση που υπερβαίνει τα 20.000 στρέμματα και ανήκει στη Μονή Πεντέλης. Ήδη, η πρόσκληση ενδιαφέροντος της Εκκλησίας προς ιδιώτες επενδυτές στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης είναι σε εξέλιξη και ο Εμίρης θέλησε να ενημερωθεί  για  καθοριστικές  λεπτομέρειες αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.






Οι του Αρχιεπισκόπου τον διαβεβαίωσαν  για  την  αξιοπιστία  της διαδικασίας,  την  υποστήριξή  της από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος,  ενώ  τον  ενημέρωσαν πως εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες η Αρχιεπισκοπή Αθηνών-με συνοδοιπόρους τις Μονές Πεντέλη και Πετράκη- προχώρησε στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής και μοναστικής  της  περιουσίας  προκειμένου να ενδυναμωθεί το προνοιακό της έργο. 
Τις επαφές που είχε στο μακρινό Κατάρ  δεν  αρνήθηκε  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το εάν γύρισε με γεμάτες τις  βαλίτσες  του  από  προτάσεις συνεργασίας ή εάν θα πρέπει να τηρηθεί  επιφυλακτική  στάση  σε σχέση με τους ανθρώπους από τις περιοχές όπου άνθισαν τα παραμύθια: "Χίλιες και μια νύχτα" και "ο Αλί Μπαμπά και οι 40 κλέφτες".








Αμέσως μετά την επιστροφή του, μάλιστα,  από  την  πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας προλαβαίνοντας ποικίλα σχόλια δήλωσε με νόημα: "Έχω να κάνω μια γενική παρατήρηση. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο το καλό της Εκκλησίας μας και της Πατρίδας μας. Και γι' αυτά τα δύο πράγματα την Εκκλησία και την Πατρίδα μου θα κάνω ότι μπορώ και περνάει από το χέρι μου".





Ελεύθερη Ώρα



Το φωτογραφικό υλικό επιλέχθηκε από Ο.Ε.Α.Φ.