Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Αιγυπτιολόγοι ανακάλυψαν 17 νέες πυραμίδες

Υπάρχουν πάνω από 100 γνωστές πυραμίδες στην Αίγυπτο. Οι περισσότερες είναι γνωστές μόνο στους ακαδημαϊκούς και σε αρχαιολόγους, ειδικούς κα.. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα δήλωσαν στο BBC ότι ανακαλυψαν άλλες 17 χαμένες πυραμίδες, συν 1.000 τάφους και περισσότερα από 3.000 αρχαίους αιγυπτιακούς οικισμούς. Αυτή η έρευνα εμφανίστηκε σε έναν νέο ντοκιμαντέρ του BBC.

Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας υπέρυθρες κάμερες που βρίσκονται πάνω σε δορυφόρους σε τροχιά γύρω απο την Γη βλέποντας πάνω από 600 χιλιόμετρα . Η τεχνική επιτρέπει στους ερευνητές να διακρίνουν αρχαία ερείπια ακόμα και υπογείως. Στην πραγματικότητα, λένε οι ερευνητές, οι υπέρυθρες κάμερες που χρησιμοποιούνται στην παρούσα εργασία μπορούν να εντοπίσουν αντικείμενα κάτω από ένα μέτρο (3 πόδια) .

Άλλοι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ήδη δύο πυραμίδες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Μερικοί ερευνητές λένε ότι μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες ακόμη άγνωστοι αρχαίοι οικισμοί στην Αίγυπτο.

-Η Δρ Sarah Parcack, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε στο BBC:

¨Θα μπορούσα να δω και να παραμείνω στα δεδομένα που είναι αναδυόμενα.

Η απόλυτη στιγμή για μένα ήταν όταν μπορούσα να κοιτάξω πίσω και να δω, ότι δεν είχαμε ανακαλύψει έως τώρα. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τόσες πολλές αρχαίες περιοχές σε όλη την Αίγυπτο.¨

-Πώς μπορέσατε να δείτε και να διακρίνεται τα απομεινάρια αυτών των δομών;

¨Τα κτίρια στην αρχαία Αίγυπτο ήταν κατασκευασμένα από τούβλα λάσπης. Πρόκειται για ένα πολύ πυκνό υλικό - διαφορετικό από το τριγύρω περιβάλλον του εδάφους. Στην ουσία, πλίνθους που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους πριν από χιλιάδες χρόνια άφησαν τα δακτυλικά αποτυπώματα τους και οι ερευνητές του σήμερα μπορούν να τα αναγνωρίσουν ως πυραμίδες, τάφους, ή σπίτια. Είναι πλέον πιθανό να μπορούμε να δούμε τα σχήματα των σπιτιών, των ναών,και τάφους.¨



Η παραπάνω εικόνα δείχνει την αρχαία αιγυπτιακή πόλη της Τανίς από την υπέρυθρη κάμερα Οι ερευνητές στην Αλαμπάμα ανακάλυψαν αυτές τις δομές, οι οποίες μοιάζουν με τα σχήματα που βρέθηκαν στις σύγχρονες πόλεις.

Η Δρ. Parcak είπε στο BBC ότι η πιο συναρπαστική στιγμή ήταν όταν επισκέφθηκε τις ανασκαφές στην Τανίς.

Οι αρχαίοι ναοί των 3.000 ετών και οι αρχαίοι οικισμοί φαίνονται από την δορυφορική απεικόνιση σχεδόν τέλειες. Αυτή ήταν μια πραγματική επικύρωση της τεχνολογίας.

Οι κάμερες του BBC ακολούθησαν την Δρ Parcak που ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να δουν από κοντά τις ανασκαφές και αν ισχύει η ανακάλυψη από την νέα τεχνολογία που μπόρεσε να δει κάτω από την επιφάνεια της Γης . Δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ του BBC – Οι χαμένες πόλεις της Αιγύπτου ( Egypt’s Lost Cities ) – το οποίο προβλήθηκε στης 30 Μαΐου 2011.

Η εποχή των Πυραμίδων έφθασε στο αποκορύφωμά της στην Γκίζα στο 2575-2150 Π.Χ. Η παρακάτω εικόνα είναι από την πυραμίδα της Γκίζας σήμερα.

Η Δρ Parcack είπε στο BBC ότι πιστεύει ότι η ανακάλυψε 17 νέες πυραμίδες θαμμένες κάτω από τους αιγυπτιακούς αμμόλοφους είναι ένα μεγάλο επίτευγμα

για την επιστήμη του διαστήματος και την αρχαιολογία. Πιστεύει επίσης ότι αυτό είναι μόνο η αρχή, ακόμη και υπαινίχθηκε περαιτέρω ευρήματα που θα μπορούσαν να είναι θαμμένα βαθιά κάτω από τον ποταμό Νείλο.

bbc.news


Κωνσταντίνος Φανουράκης

Ο.Ε.Α.Φ.