Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Stuxnet: ο ιός που κλείνει πυρηνικά εργοστάσια


Η τεχνολογία των υπολογιστών έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετό καιρό τα στενά όρια της ανθρώπινης φαντασίας. Απόδειξη αυτού, ο ιός Stuxnet. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα worm που έχει την δυνατότητα να εγκαθιστάται σε υπολογιστές και στοχεύει στα συστήματα SCADA που ελέγχουν την λειτουργία εμπορικών εργοστασίων και εγκαταστάσεων υποδομής (όπως υδραγωγεία και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας).


Η ύπαρξη του ανακαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2010, και είναι ακόμα άγνωστο το ποιος βρίσκεται πίσω από την δημιουργία του. Σύμφωνα με την φημολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον Stuxnet, φέρεται να είναι ο βασικός υπεύθυνος για το ανεξήγητο κλείσιμο κάποιων πυρηνικών εργοστασίων στο Ιράν. Η έρευνα που έκανε η Symantec για την διάδοση του Stuxnet στο διαδίκτυο, απέδειξε ότι το 58% των υπολογιστών στο Ιραν έχουν μολυνθεί από το worm.

Ο Eugene Kaspersky, Co-Founder & CEO της Kaspersky Labs, περιέγραψε τον Stuxnet ως το “άνοιγμα του Κουτιού της Πανδώρας” και συμπληρώνει ότι πλέον περνάμε στην εποχή της κυβερνοτρομοκρατίας. Επίσημα η Kaspersky Labs δηλώνει:

Η βαθιά γνώση της τεχνολογίας SCADA, η εξειδίκευση της πολυεπίπεδης επίθεσης, η χρήση πολλαπλών zero-day ευπαθειών και νόμιμων πιστοποιητικών, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Stuxnet δημιουργήθηκε από μια ομάδα ιδιαίτερα εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι οποίοι είχαν στη διάθεση τους σημαντικούς πόρους και οικονομική υποστήριξη. [...] Όλα τα παραπάνω στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του worm Stuxnet είναι πιθανό να είχε τη στήριξη κάποιου κράτους, το οποίο έχει στη διάθεσή του σημαντικές πληροφορίες.

Όσοι έχουν δει τον τρόπο λειτουργίας του Stuxnet, μιλούν για ένα ιδιαίτερα sophisticated computer worm. Μάλιστα, είναι Open Source και μπορεί ο καθένας μας να τον κατεβάσει και να τον τροποποιήσει έτσι ώστε να επιτύχει τον σκοπό του. Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Stuxnet, μπορείτε να δείτε το εκπληκτικό video – infographic που ακολουθεί..


Stuxnet: Anatomy of a Computer Virus from Patrick Clair on Vimeo.




Κι αν νομίζετε ακόμα ότι είναι “απλά ένας ιός”, τότε να σας ενημερώσουμε ότι ο Stuxnet έφτασε ακόμα και στο TED 2011 που διεξήχθη στην California. Εκεί, ο Ralph Langner μίλησε για τον Stuxnet και τις δυνατότητες του..

away.gr