Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αντισεισμική ασπίδα στους Κούρους


Οι δύο Κούροι της Κλένιας επιστρέφουν σύντομα στην Κόρινθο, που ετοιμάζεται να τους υποδεχθεί μετά φανών και λαμπάδων. Τα αρχαϊκά αγάλματα, που κατασχέθηκαν πριν από ένα χρόνο σε χέρια αρχαιοκάπηλων, και φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα μεταφερθούν στο Μουσείο Κορίνθου, όπως πρώτοι γράψαμε στο προχθεσινό μας φύλλο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη μεταφορά των γλυπτών στην Κόρινθο, η οποία αντιμετωπίζει πολλές περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας. "Πρέπει να συνεκτεθούν με τα ευρήματα της ανασκαφής" είπε η διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη. "Επίσης, είναι σημαντικό για την Κόρινθο, και θα συνεισφέρει στη συνειδητοποίηση των πολιτών".

Η κ. Λαγογιάννη σημείωσε πως το εργαστήριο της ΛΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κορίνθου έχει εξοπλιστεί κατάλληλα. Θα ακολουθήσει μελέτη συγκόλλησης, δομικής αποκατάστασης και αντισεισμικής προστασίας (αλήθεια, ένα χρόνο τώρα στο ΕΑΜ γιατί δεν συντηρήθηκαν;).

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως είναι θέμα αρχής η επιστροφή. "Το Μουσείο της Κορίνθου", είπε, "έχει και άλλα σημαντικά και σπουδαία ευρήματα. Οπως φυλάσσονται αυτά, θα φυλαχθούν και οι Κούροι".

Η έκθεσή τους θα συζητηθεί στο συμβούλιο Μουσείων, έπειτα από πρόταση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων, που θα κατατεθεί προσεχώς.

Μετά την επιστροφή τους θα ακολουθήσει μελέτη συγκόλλησης, δομικής αποκατάστασης και προστασίας από τους σεισμούς

Αγγελική Κώττη ethnos.gr