Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ :Αλλόκοτη ηλιακή έκλειψη ξεκίνησε την Πέμπτη

Οι μεταμεσονύχτιες ηλιακές εκλείψεις γίνονται ορατές μόνο στην Αρκτική και την Ανταρκτική, όπου ο ήλιος δεν δύει ποτέ στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η μεταμεσονύχτια έκλειψη πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Ιουνίου, και έγινε ορατή στη βόρεια Κίνα και τη Σιβηρία. Η σκιά της Σελήνης πέρασε στη συνέχεια πάνω από την Αρκτική διασχίζοντας τη λεγόμενη Γραμμή Αλλαγής Ημερομηνίας στον Ειρηνικό.

Οι περιοχές που βρίσκονται εκατέρωθεν αυτής της γραμμής έχουν 24 ώρες διαφορά, δηλαδή ακολουθούν την ίδια ώρα αλλά με διαφορά μίας ολόκληρης ημέρας.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι απόγευμα της Τετάρτης όταν η έκλειψη θα τελειώσει στο βορειοανατολικό Καναδά.

Αόρατη έκλειψη

Η μεταμεσονύχτια έκλειψη στην Αρκτική δεν θα είναι η μόνη αστρονομική παραξενιά το φετινό καλοκαίρι.

Ακριβώς ένα μήνα αργότερα, την 1η Ιουλίου, μια παρόμοια έκλειψη θα συμβεί στην Ανταρκτική. Επειδή όμως στο νότιο ημισφαίριο έχει ξεκινήσει ο σκοτεινός χειμώνας, ο Ήλιος θα βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα την ώρα της έκλειψης.

Με άλλα λόγια, η έκλειψη θα είναι «αόρατη», ή τουλάχιστον σχεδόν: θα είναι ορατή μόνο σε ένα μικρό τμήμα του Νότιου Ωκεανού, νότια της Νοτίου Αφρικής, μια περιοχή που κατοικείται μόνο από πιγκουίνους και θαλασσοπούλια.

Και κάτι που θα δούμε

Ακριβώς ανάμεσα στις δύο αλλόκοτες ηλιακές εκλείψεις, την Τετάρτη 15 Ιουνίου, οι κάτοικοι της Ευρώπης θα μπορέσουν να θαυμάσουν μια ολική έκλειψη Σελήνης.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει λίγο μετά την ανατολή του φεγγαριού το απόγευμα και θα είναι επίσης ορατό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ασία.



trikalagr.blogspot.com



http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OHfigures/OH2011-Fig02.pdf

http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OH2011.html#SE2011Jun01P