Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

ΦΤΕΡΑ ΕΚΑΝΑΝ 60 ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Εξήντα αρχαία αντικείμενα που φυλάσσονταν σε οίκημα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας εκλάπησαν την νύχτα της 15ης Απριλίου, αλλά δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί ούτε αυτά, ούτε οι κλέφτες.

Πρόκειται για μικρά πήλινα αντικείμενα (αγγεία διαφόρων ειδών αλλά πάντα μικρού μεγέθους) και χάλκινα (κρίκοι δακτυλιδιών ,δίσκοι, λυχνάρια κ.α.), που ήταν τοποθετημένα όλα μαζί σε παλαιές προθήκες στην οικία Τραυλού, όπως λέγεται το κτίριο, το οποίο χρησιμεύει επίσης ως εργαστήριο για τους φωτογράφους. Από αυτά σημαντικότερα θεωρούνται τρία χάλκινα αντικείμενα, δυο λυχνάρια και ένας δίσκος.

Οι κλέφτες μπήκαν στο οίκημα από το διπλανό κτίριο παραβιάζοντας ένα ενδιάμεσο παράθυρο. Τότε χτύπησε ο συναγερμός που προστάτευε το χώρο, μόνον που τον έκοψαν αμέσως. Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας έφθασε επί τόπου, οι αστυνομικοί δεν παρατήρησαν τίποτε περίεργο. Η κλοπή αποκαλύφθηκε έτσι την επομένη από φωτογράφο που εργάζεται στο εργαστήριο και η υπόθεση ερευνάται από το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανότητα οι κλέφτες να είναι αθίγγανοι, οι οποίοι, όπως πιστεύεται, έχουν θάψει τα αρχαία σε γνωστό μέρος για να τα βγάλουν όταν βρουν αγοραστές.

Ήδη πάντως έχει σχηματισθεί δικογραφία για το θέμα, ενώ η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας είχε ζητήσει να κρατηθεί μυστικό για τον εντοπισμό των αρχαιοκάπηλων. Κάτι που δεν κατέστη τελικός δυνατό καθώς η είδηση διέρρευσε μέσω ανωνύμων τηλεφωνημάτων.
Η οικία Τραυλού είναι ένα βοηθητικό κτίριο, το όποιο λόγω της έλλειψης κατάλληλων αποθηκών χρησιμοποιείται και αυτό για την φύλαξη αρχαιοτήτων.Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ¨κατά πάγια τακτική, το ΥΠΠΟΤ διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση και την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ζήτησε απόλυτη μυστικότητα προκειμένου να προσχωρήσουν απρόσκοπτα τις έρευνες τους¨.


Ελεύθερη Ώρα "Εφημερίς"