Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

520 ημέρες προσομοίωσης διαστημικού ταξιδιού στον Άρη

Μετά από 233 ημέρες κλεισμένοι σε μια αεροστεγή κάψουλα χωρίς παράθυρα οι έξι «αστροναύτες» αισθάνονται καλά και είναι έτοιμοι να πατήσουν στον πλανήτη Άρη δήλωσε σήμερα ο υπεύθυνος της αποστολής στα ΜΜΕ.

Φυσικά δεν πρόκειται για κάποια αποστολή στον Άρη που κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά για προσομοίωση μιας τέτοιας αποστολής που πραγματοποιείται στη Ρωσία και συμμετέχει σε αυτή το ρωσικό ίδρυμα έρευνας βιολογικών και ιατρικών προβλημάτων, η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος (ESΑ) και το κέντρο εκπαίδευσης αστροναυτών της Κίνας.

Το πείραμα ονομάζεται Mars-500 και συνολικά καλύπτει 520 ημέρες προσομοιωμένης διαστημικής πτήσης, παραμονής στο Άρη και επιστροφής στη Γη. Από τους έξι εθελοντές οι τρεις είναι Ρώσοι, ένας Κινέζος, ένας Γάλλος και ένας Ιταλός. Οι ερευνητές που τους παρακολουθούν επικοινωνούν μαζί τους μέσω e-mails και εικονομηνυμάτων τις περισσότερες φορές με χρονική καθυστέρηση για να προσομοιώσουν το χρόνο που απαιτείται για επικοινωνία με τη Γη, έστω και αν απέχουν μόλις....μερικά μέτρα από το κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Τα γεύματα των έξι εθελοντών είναι ακριβώς πανομοιότυπα με αυτά που έχουν οι «¨συνάδελφοί» τους στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) ενώ μπάνιο επιτρέπεται μόλις μια φορά την εβδομάδα. Ο επικεφαλής του προγράμματος και πρώην κοσμοναύτης Boris Morukov δήλωσε πως η ομάδα των εθελοντών είναι ελεύθερη να φύγει ανά πάσα στιγμή, αλλά κανείς δεν έχει σκεφθεί να παρατηθεί, ενώ πρόσθεσε πως αν και έχουν κουραστεί μέχρι ενός σημείου ακόμη έχουν ισχυρή παρότρυνση για να συνεχίσουν το πείραμα.

Οι έξι εθελοντές πρόκειται να «πατήσουν το πόδι τους» στον Άρη στις 12 Φεβρουαρίου και θα «παραμείνουν» στον πλανήτη δύο ημέρες και ύστερα να ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής το οποίο αναμένεται να είναι και το πιο απαιτητικό τμήμα του πειράματος. «Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους εθελοντές καθώς τόσο η κούραση όσο και η μονοτονία αλλά και η σκέψη ότι η αποστολή έχει πραγματοποιηθεί μπορεί να αποφέρει ιδιαίτερα αρνητικές καταστάσεις», είπε ο Morukov.


Σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν όσο το δυνατό περισσότερο σε ένα διαστημικό ταξίδι οι έξη «αστροναύτες» ζουν σε ένα χώρο όχι μεγαλύτερο από ένα λεωφορείο, χώρος ο οποίος συνδέεται μέσω διαδρόμων με άλλα modules που χρησιμοποιούνται για πειράματα, ενώ ειδικά διαμορφωμένος χώρος χρησιμοποιείται για γυμναστική. Επιπρόσθετα έξω από το εικονικό διαστημόπλοιο έχει διαμορφωθεί ένας χώρος για να μοιάζει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.


defencenet.gr