Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης εκτός του ηλιακού μας συστήματος φαίνετε ότι είναι ο - Gliese 581g

Η νέα αυτή ανακάλυψη έχει τεράστιες επιπτώσεις για την ουφολογία ,

όσο περισσότερους πλανήτες βρίσκουμε που μπορούν να υποστηρίξουν ζωή τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ότι υπάρχει ζωή στο διάστημα.


Μια ομάδα κυνηγών πλανητών με επικεφαλής τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC), Santa Cruz και το Carnegie Institution της Ουάσιγκτον, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα κοντινό άστρο, ο Gliese 581g ,βρίσκεται σε μια απόσταση που τον τοποθετεί ξεκάθαρα στη μέση της "κατοικήσιμης ζώνης" του αστεριού του. Αυτός μπορεί να είναι ο πιο όμοιος πλανήτης με την γη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ και οι πιθανότητες να είναι κατοικήσιμος όλο και αυξάνονται. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από προγράμματα της NASA και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Η «Goldilocks» αναφέρεται σε έναν έξω-πλανήτη του οποίου οι θερμοκρασίες είναι "(-4 βαθμούς κελσίου ) όχι πάρα πολύ κρύο, και (+72 βαθμούς κελσίου ) αρκετά ζεστός αλλά όχι τόσο ώστε να τον κάνει μη κατοικήσιμο, έτσι μπορεί να διατηρήσει το νερό και την υποστήριξη ζωής όπως την γνωρίζουμε στον πλανήτη Γη.




Οι αστρονόμοι λένε επίσης ότι είναι ο πρώτος πλανήτης πέρα από το ηλιακό μας σύστημα που θα μπορούσε να έχει το σωστό μέγεθος για την υποστήριξη και τη διατήρηση της ζωής όπως την ξέρουμε, μόνο 20 έτη φωτός μακριά από τη Γη.



Η ερώτηση του δημοσιογράφου σήμερα στον Steven Vogt , (Αστροφυσικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Santa Cruz) μας αφήνει άφωνους…


Ερώτηση.

-Δημοσιογράφος: ¨οι πιθανότητες  ζωής στον πλανήτη αυτόν μπορεί να αγγίζουν το 100% τοις εκατό;¨

Απάντηση:-Steven Vogt: ¨εγώ δεν έχω σχεδόν καμία αμφιβολία γι 'αυτό.¨


Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται online στο The Astrophysical Journal,

είναι το αποτέλεσμα 11 ετών παρατηρήσεων από το Αστεροσκοπείο Keck στη Χαβάη. Οι αστρονόμοι που συμμετέχουν στο Lick-Carnegie στην έξω-πλανητική έρευνα εντόπισαν τον πλανήτη με βάση τις βαρυτικες ταλαντεύσεις που παράγονται από το άστρο του.


Αναφέρει επίσης ο Αστροφυσικός Steven Vogt ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι πολλοί πλανήτες σαν τον Gliese 581g έξω από το ηλιακό μας σύστημα. "Το γεγονός ότι ήμασταν σε θέση να ανιχνεύσουμε αυτόν τον πλανήτη τόσο γρήγορα και τόσο κοντά μας, μας λέει ότι οι πλανήτες σαν αυτόν πρέπει να είναι κάτι συνηθισμένο εκεί έξω, αυτά ανέφερε οVogt σε δελτίο ειδήσεων .


Κωνσταντίνος Φανουράκης

και με στοιχεια απο Cosmiclog.