Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

6ο Διεθνές Συνέδριο Αεροδιαστημικής ιατρικής


Από 22-26 Σεπτεμβρίου 2010 οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο “THE MET” από την επιστημονική και μη κερδοσκοπική Ελληνική Εταιρεία Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Διαστημικών Ερευνών με έδρα την Θεσσαλονίκη, το 6ο Διεθνές Συνέδριο Αεροδιαστημικής ιατρικής

με θέματα: Εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, έρευνας και εφαρμογών των διαστημικών ερευνών για την βελτίωση της υγείας των ανθρώπων στη Γη. Στο Συνέδριο συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι ομιλητές, αστροναύτες, διευθυντές Διαστημικών Κέντρων Ευρώπης, Ιαπωνίας, Ρωσίας, Η.Π.Α, Βραζιλίας κ.α.

Μεταξύ αυτών η διάσημη ιατρός αστροναύτης Chiaki Mukai (Τσιάκι Μιουκάι) καρδιοαγγειοχειρουργός από την Ιαπωνία η οποία έχει διοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), ως μέλος της Υψηλού Επιπέδου Ομάδας εργασίας (ΥΕΟ), σχετικά με το Παγκόσμιο Πλαίσιο Κλιματικών Υπηρεσιών.

Επίσης ο Ευρωπαίος αστροναύτης Frank de Winne από το Βέλγιο, που θα μας μιλήσει για την αποστολή του «η Οδύσσεια του Διαστήματος» . Ο Frank de Winne έχει διορισθεί Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της δεύτερης συνόδου κορυφής της ΕΕ-EΟΔ Εξερεύνησης Διαστήματος που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το φθινόπωρο του 2010.

Διάστημα

Η μελέτη της υγείας του ανθρώπου στην Γη επηρεάζεται από μια δύναμη έλξης, την βαρύτητα. Πολλά χρόνια τώρα προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την λειτουργία του ανθρώπου, αλλά πάντα υπάρχει ο παράγοντας που επηρεάζει τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών και δεν είναι άλλος από την βαρύτητα. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε τα φαινόμενα στη Γη, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τα φαινόμενα σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας.

Με την έρευνα στο Διάστημα δόθηκε η δυνατότητα να μελετηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ. Και αυτό έκανε την διαφορά ώστε να διερευνηθούν καλύτερα οι μηχανισμοί δράσης διαφόρων συστημάτων.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε γιατί οι αστροναύτες μόλις φτάσουν στο Διάστημα παρουσιάζουν όλα τα συμπτώματα της γήρανσης σε αλματώδη ρυθμό (οστεοπόρωση, μυϊκή ατροφία, απώλεια οστικής μάζας, διαταραχές ύπνου κλπ) και μόλις επιστρέφουν στη Γη επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες ημέρες και γιατί εφόσον τα συμπτώματα της γήρανσης εξαφανίζονται στους αστροναύτες μόλις επιστρέψουν στη Γη θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της γήρανσης στη Γη. Ποια είναι αυτή η μαγική δύναμη που μπορεί να μας κρατάει υγιείς σε όλη μας την ζωή, γιατί την εγκαταλείψαμε και ποιες είναι οι συνέπειες της εγκατάλειψης αυτής.

Μελέτες προσομοίωσης της έλλειψης βαρύτητας με κλινοστατισμό στα εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος έδειξαν ότι από την πρώτη ακόμη ώρα κλινοστατισμού και καθιστικής ζωής πυροδοτείται το γονίδιο για την αντίσταση στην ινσουλίνη, που οδηγεί στις μεταβολικές διαταραχές και τελικά στην παχυσαρκία. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν όλα τα θέματα σχετικά με την παχυσαρκία από ειδικούς ερευνητές σε όλους τους τομείς. Ακόμη θα αναλυθεί το φαινόμενο της όρεξης από μελέτες σε ειδικό Μαγνητοεγκεφαλογράφο και ποιές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται για να καταλήξουμε στην αντίσταση στην ινσουλίνη και τελικά στην παχυσαρκία. Ρώσοι και ευρωπαίοι ερευνητές θα μας δώσουν τα τελευταία στοιχεία της έρευνάς τους για την πρόληψη των διαταραχών αυτών.

Μέσω του Συνεδρίου αυτού θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους ερευνητές της χώρας μας να μάθουν α) νέους τρόπους επιτυχημένης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης στις επιστήμες ζωής β) πώς να συμμετέχουν σε έρευνες σχετικά με το αντικείμενό τους σε συνθήκες προσομοίωσης έλλειψης βαρύτητας και γ) θα μάθουν από καθηγητές Διεθνών Πανεπιστημίων πώς να εξειδικευθούν στον τομέα αυτό.

Αεροπορία

Στον τομέα της Αεροπορίας θα συζητηθούν μεταδοτικές λοιμώξεις κατά την πτήση, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση λόγω ακινησίας, τα σπουδαιότερα καρδιακά αίτια εν πτήση, τα αίτια των αεροπορικών ατυχημάτων, το ατύχημα “Helios” και η διερεύνηση του, θέματα ασφαλείας και κανονισμοί, υπερβαρική ιατρική, πτήση και κατάδυση, ως και πολλά άλλα θέματα που αφορούν τα εκατομμύρια του κόσμου που ταξιδεύουν αεροπορικώς και άπτονται της υγείας των ανθρώπων.

  Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Συνεδρίου και τους ομιλητές υπάρχουν στη σελίδα της εταιρείας www.gasma.gr

kozani.tv