Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Η Κλίμακα Καρντάσεφ


Κλιμακωτή διαβάθμιση πλανητικών, διαπλανητικών, διαστρικών και διαγαλαξιακών πολιτισμών με βάση την ενεργειακή τους απαίτηση και κατανάλωση.

Ο δικός μας πλανητικός πολιτισμός βρίσκεται στο κρίσιμο (εφηβικό) μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης από ένα πολιτισμό Type0 σε TypeI ο οποίος αντλεί ενέργεια και θα κάνει κουμάντο σε ολόκληρο τον πλανήτη του, θα ελέγχει ακόμα και το κλίμα του, ενώ θα κάνει τα πρώτα βήματα προς διαστημικό αποικισμό.

Ο ΤypeII είναι αυτός που κάνει κουμάντο στο άστρο του και αντλεί ενέργεια κατευθείαν από εκεί. Εξαπλώνεται σε όλο το ηλιακό του σύστημα.

Ο... ΤypeIII είναι πέρα από κάθε ανθρώπινη φαντασία. Ο TypeIII κάνει κουμάντο στο γαλαξία του!!! Η σημερινή υποθετική επαφή με ένα τέτοιο πολιτισμό μάλλον θα δημιουργούσε μαζικές αυτοκτονίες και καρδιακά επισόδεια σε πολλούς άτυχους συνανθρώπους μας.
Φυσικά δεν γίνεται λόγος για TypeIV και πάνω καθώς αυτοί οι πολιτισμοί προσεγγίζουν την τελειότητα του γνωθι σ'αυτον και αγγίζουν επίπεδα "θεικότητας" όντας πραγματικά αθάνατοι και πανίσχυροι πέρα από κάθε συμβατική φαντασία ή λογική.

Υπάρχουν τέτοιοι πολιτισμοί στο δικό μας σύμπαν;

Έχουμε έρθει ποτέ σε επαφή με ένα μέρος τους;

Έχει μέλλον ο δικός μας πολιτισμός και μπορούμε να φτάσουμε πότε στο επίπεδο του TypeI;



http://en.wikipedia.org/wiki/Kardashev_scale