Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πλησιάζει ο κομήτης PanSTARRS ένας από τους πιο φωτεινούς κομήτες στην ιστορία..





Γράφει ο Κωνσταντίνος Φανουράκης




Σε περίπου ένα μήνα ο κομήτης  PanSTARRS  θα διασχίσει την τροχιά του Ερμή και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ξεκινήσει η θέαση και με γυμνό μάτι λόγω της φωτεινότητας του που απορροφά από τον Ήλιο.
Οι παρατηρητές  του κομήτη  PanSTARRS  θα μπορούν να τον ψάξουν στον ουρανό από τις αρχές Μαρτίου,  κυρίως την στιγμή του ηλιοβασιλέματος όπου θα είναι περισσότερο ορατός καθώς  θα περάσει σε πολύ κοντινή απόσταση ανάμεσα στον Ήλιο και την Γη..

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Martin Masek τράβηξαν μια "καθαρή"  εικόνα του κομήτη χρησιμοποιώντας το τηλεκατευθυνόμενο τηλεσκόπιο "FRAM" F(/Ph)otometric Robotic Atmospheric Monitor. 








Σπάνια βλέπουμε κομήτες με γυμνό μάτι αλλά ο  PanSTARRS μπορεί να λάμψει 100 φορές περισσότερο στις 10 Μαρτίου καθώς θα έχει κάνει την πλησιέστερη προσέγγιση στον Ήλιο. Προς στιγμήν οι αναφορές λένε πως θα φαίνεται στον νυχτερινό ουρανό όπως η μεγάλη άρκτος

Μπορεί να υπάρξουν όμως μεγάλες εκπλήξεις καθώς ο κομήτης PanSTARRS δεν είχε ποτέ ξανά διασχίσει το ηλιακό μας σύστημα.
Προέρχεται πέρα από το νέφος του Ορτ, από ένα μεγάλο σύμπλεγμα κομητών πιο πέρα από τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα…
Ο  κομήτης PanSTARRS θα περάσει πολύ κοντά από τον Ερμή. Όλα τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν και να προσδιορίσουν μια νέα κατεύθυνση άγνωστη προς τους επιστήμονες που τους έχει προκαλέσει  πυρετό, όπως τον έχουν αναφέρει πολλοί αστρονόμοι "fever " , καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον δούμε να περνά πολύ κοντά από την Γη προκαλώντας άγνωστα φαινόμενα στον πλανήτη μας και ως προς εμάς στην φύση μας. Υπάρχουν και οι αναφορές ερευνητών και επιστημόνων που αναφέρουν  πως θα βλέπουμε τον κομήτη PanSTARRS ως το δεύτερο φεγγάρι της Γης….








Έρχεται ένας από τους πιο φωτεινούς κομήτες το 2013





Ο.Ε.Α.Φ.