Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Οι πιο πρόσφατες εκρήξεις στο κέντρο του Γαλαξία μας.. ¨Έκπληκτη η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί¨.







Ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν τις εικόνες που τράβηξαν από το Παρατηρητήριο Υπέρυθρης Αστρονομίας «Stratospheric Observatory forInfrared Astronomy (SOFIA) ». Οι νέες εικόνες είναι από ένα δαχτυλίδι σκόνης και αερίων κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας το οποίο  έχει διάμετρο επτά έτη φωτός με ένα  εξαιρετικά φωτεινό γειτονικό σύμπλεγμα νέων αστεριών, καλυμμένο από μια περίεργη ¨αστρική σκόνη¨.



Αυτές οι εικόνες παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση της AmericanAstronomical Society’s στο Long Beach της Καλιφόρνιας  απ’ τον  Ryan Lau και τους συνεργάτες του,  του πανεπιστημίου  Cornell (περιοχη Ithaca στην Νέα Υόρκη).  Η  λεπτομερής μελέτη στο δαχτυλίδι κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας έδειξε την παρακάτω εικόνα (σχήμα 1α). 

1a



Ο Matt Hankins του πανεπιστημίου UCA Central Arkansas ,

είναι ο επικεφαλής και  αυτός ο οποίος παρουσίασε   την εικόνα (σχημα 2α)


2a




Το παρατηρητήριο (SOFIA) «Stratospheric Observatoryfor Infrared Astronomy», είναι ένα τροποποιημένο αεροσκάφος Boeing 747SP όπου φέρει ένα τηλεσκόπιο με διάμετρο 2,5 μέτρα και είναι πολύ αποτελεσματικό καθώς πετά σε πολύ μεγάλο υψόμετρο έως και 45.000 πόδια. Οι εικόνες ελήφθησαν κατά την διάρκεια των πτήσεων του SOFIA 2011-2012 χρησιμοποιώντας πάνω στο τηλεσκόπιο υπέρυθρες κάμερες.   Η ομάδα που ηγείται και οργανώνει όλη αυτήν την έρευνα προέρχεται από τον ερευνητή  Terry Herter του πανεπιστήμιου Cornell.

Το τηλεσκόπιο αυτό ξεχωρίζει από τα  τηλεσκόπια στην γη καθώς δεν το εμποδίζουν υδρατμοί από την ατμόσφαιρα της γης και έτσι είναι το πιο αξιόπιστο και με πιο καθαρές εικόνες από τα επίγεια τηλεσκόπια.

Ο πυρήνας του γαλαξία μας βρίσκετε πίσω από πολλά διαστρικά νέφη σκόνης, το μέσο επίπεδο του γαλαξία μας είναι εντελώς αδιάφανο στο ορατό και υπέρυθρο φως,
αλλά πολύ διαφανές σε άλλα υπέρυθρα μήκη κύματος… 






Οι εικόνες στα σχήματα 1β και 2β δείχνουν την σύγκριση των περιοχών CNR και QC από μια υπέρυθρη κάμερα στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η περιοχή CNR και άλλες εικόνες από το SOFIA είναι πιο καθαρές  από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.!!! 

(άραγε βλέπουμε σωστά αυτά που μας δείχνουν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ή και το αντίστροφο;; )



1b

2b






Στην εικόνα στο σχήμα 3  τα δυο πεδία που έχουν μελετηθεί είναι μέσα στα τετράγωνα όπου απεικονίζουν ένα μικρό μέρος από το κέντρο του γαλαξία μας.

Η επιστημονική κοινότητα και η NASA αναφέρουν πως στο κέντρο του γαλαξία μας υπάρχει μια μαύρη τρύπα με τέσσερα εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν τεράστιο δίσκο σκόνης και αερίων..




3





Ο δακτύλιος που φαίνεται στην εικόνα στο σχήμα  είναι το εσωτερικό άκρο του εν λόγου δίσκου.

Το γαλαξιακό κέντρο φιλοξενεί επίσης πολλά  μεγάλα αστρικά σμήνη με εξαιρετική φωτεινότητα και πολλά νέα αστέρια του γαλαξία μας, ένα εκ των όποιων φαίνετε στο σχήμα 2.

Το αερομεταφερόμενο τηλεσκόπιο SOFIA παρουσιάζει τις πιο ευκρινείς εικόνες των περιοχών αυτών και με αυτά τα νέα στοιχεία που συλλέγει θα μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας.

« Η εστίαση αυτής της μελέτης είναι να προσδιορίσει τη δομή μέσα και γύρω από το δακτυλίδι με πρωτοφανή ακρίβεια από το τηλεσκόπιο SOFIA. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε να μάθουμε τις διαδικασίες που επιταχύνουν την θέρμανση στο δακτυλίδι  δήλωσε ο κ. Lau ».


Ο κ. Hankins ανέφερε πως κάτι μεγάλο συνέβη στο κέντρο του γαλαξία μας μέσα στα 4 έως 6 εκατομμύρια έτη και είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές εκρήξεις και τον σχηματισμό νέων αστεριών  μαζί και πολλά τεράστια φωτεινά σμήνη αστεριών  κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας.. ο Hankins πρόσθεσε επίσης « πως και πολλοί άλλοι γαλαξίες έχουν επίσης κάποιες λεγόμενες ¨εκρήξεις¨ σε κεντρικές περιοχές και μερικές συνδέονται με το κέντρο του γαλαξία τους άλλες όμως όχι »…



Το κέντρο του γαλαξία μας είναι πολύ πιο κοντά απ ’ ότι σε άλλους γαλαξίες, πράγμα που καθιστά ευκολότερο για την ανθρωπότητα στην γη να διερευνήσει πιθανές συνδέσεις μεταξύ των αστεριών και της ¨μαύρης τρύπας¨ στο κέντρο του γαλαξία μας…





Ο επικεφαλής και επιστημονικός σύμβουλος Eric Becklin δήλωσε « Η ανάλυση αυτών των εικόνων είναι εκπληκτική.  Αυτό μας δείχνει πόσο πολύ πρέπει να επενδύσουμε στο εναέριο τηλεσκόπιο SOFIA και πόσα ακόμα στοιχεία μπορεί να αποκαλύψει για να κατανοήσουμε το περιβάλλον κοντά στο κέντρο του γαλαξία..»




Το SOFIA είναι ένα κοινό πρόγραμμα της NASA με το Γερμανικό κέντρο Αεροδιαστημικής  (DLR)  του οποίου η διαχείριση του βασίζεται πάνω στα υλικά πού χρησιμοποιεί η  NASA στα αεροδιαστημικά σκάφη. Σε όλη αυτήν την διαδικασία και την τεχνολογία συμμετέχουν ερευνητικά κέντρα όπως το Ames Research Center της NASA στην Καλιφόρνια και πανεπιστήμια που ασχολούνται με την αεροδιαστημική όπως το  SpaceResearch Association (USRA) στην Κολούμπια, επίσης το γερμανικό ινστιτούτο  (DSI) στο πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης.  
To SETI    μαζί με την Αστρονομική εταιρία του Ειρηνικού είναι οι εταίροι που οδηγούν αυτές τις πληροφορίες στην δημοσιότητα και την ενημέρωση του κοινού.






Ο.Ε.Α.Φ.