Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πλανήτες χωρίς άστρο ή ¨άγνωστα αντικείμενα¨ ανακαλύφθηκαν να περιπλανιούνται πολύ κοντά στην Γη.





Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει έναν πλανήτη να περιφέρεται στο διάστημα χωρίς άστρο και χωρίς να περιφέρεται γύρω από ένα ηλιακό σύστημα.  Παρουσιάζεται ως ένας ορφανός πλανήτης 100 έτη φωτός μακριά. Το γεγονός αυτό δηλώνει στους επιστήμονες πως πρέπει να υπάρχουν και άλλοι μοναχικοί περιπλανώμενοι πλανήτες σε όλον τον γαλαξία..

Ο ελεύθερος αυτός πλανήτης η ¨αντικείμενο¨  ονομάστηκε  «CFBDSIR2149» και η μάζα του είναι από τέσσερις έως επτά φόρες μεγαλύτερη από του Δια, ανέφεραν οι επιστήμονες στις 14 Νοεμβρίου 2012.

Ο πλανήτης αυτός δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να εισβάλει στο ηλιακό μας σύστημα  διότι με τους αστρονομικούς όρους η απόσταση του 100 έτη φωτός είναι αρκετά κοντά στην Γη…

"Εάν αυτό το αντικείμενο είναι ένας πλανήτης χωρίς πατρίδα χωρίς σύστημα..

μας φέρνει στο νου εικόνες το πως θα είναι οι μοναχικοί πλάνητες να παρασύρονται στο κενό του διαστήματος". Ανάφερε σε δήλωση του ο επικεφαλής της μελέτης Philippe Delorme του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και πλανητολογίας στοGrenoble στην Γαλλία.

 
Ο Delorme και η ομάδα του ανακάλυψαν τον CFBDSIR2149  χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια από τον  Καναδά, την Γαλλία και την Χαβάη. Στην συνέχεια εξέτασαν τις ιδιότητες του αντικειμένου με το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο από το νότιο ημισφαίριο στην Χιλή.

Το πρωτόγνωρο αυτό αντικείμενο φαίνετε να είναι μεταξύ ενός ρεύματος νέων αστέρων που κινούνται ομαδικά… και ονομάζεται ΑΒ Doradus, είναι το πιο κοντινό ρεύμα αστέρων στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
 
 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ρεύμα των αστέρων ΑΒ Doradus σχηματίστηκε πριν από περίπου 50 με 120 εκατομμύρια χρόνια.   Αν το αντικείμενο  CFBDSIR2149

σχετίζεται όντως με την ομάδα οι ερευνητές ανάφεραν πως τότε είναι κατά 90% ένα νέο αντικείμενο…

Εάν τα στοιχεία της ομάδας των επιστημόνων είναι σωστά για την ηλικία του CFBDSIR2149  τότε το αντικείμενο μπορεί να είναι ένας πλανήτης με μια θερμοκρασία 430ο Κελσίου..

 
Υπάρχει μια πιθανότητα για τον  CFBDSIR2149 να είναι ένας καφέ νάνος. Ένα παράξενο αντικείμενο που είναι μεγαλύτερο από έναν συνηθισμένο πλανήτη, αλλά πολύ μικρό για να προκαλέσει αντιδράσεις σύντηξης που απαιτείτε για να γίνει ένα ολοκληρωμένο αστέρι.. Το θέμα αυτό είναι υπό παρακολούθηση ακόμη.


 
«"Χρειαζόμαστε νέες παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσουμε πως το αντικείμενο αυτό κινείτε ομαδικά στο ΑΒ Doradus" ανάφερε ο Delorme. Με μια νέα καλή  μέτρηση

της απόστασης  και την ακριβή σωστή κίνηση, θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις πιθανότητες για το αν πρόκειται όντως για έναν πραγματικό πλανήτη».


  Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Aναφέρει για δισεκατομμύρια μοναχικούς πλανήτες που περιπλανούνται στον γαλαξία μας και τους ονομάζει ορφανούς.  Αναφέρεται επίσης πως υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μιλάμε για ¨γίγαντες αερίων¨ όπως ο Δίας. Οι  επιστήμονες το θεωρούν συναρπαστικό που βρίσκονται τόσο πολύ κοντά στην γη.  Η γειτονιά μας μοιάζει να έχει περικυκλωθεί από μοναχικούς πλανήτες ή ¨άγνωστα αντικείμενα¨…..
 
 
 
 
 
Ο.Ε.Α.Φ.