Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Σύγχρονη Αργοναύτισσα…




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ


Την προπερασμένη Παρασκευή 8 Ιουνίου η Αργώ ξεκινούσε μία ακόμη όμορφη περιπέτεια τεσσάρων ημερών στα παράλια του Παγασητικού. Από την παραλία του Βόλου μέχρι το Τρίκερι.

Στόχος της το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ από τηλεοπτικό συνεργείο της Αυστραλίας που θα το διανείμει για προβολή σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη (ΒΒC, RAI UNO, Al Jazzeera κ.α.).

Πενήντα πέντε κωπηλάτες από το Βόλο αλλά και από τις γύρω περιοχές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και του Συλλόγου που έχουν δημιουργήσει από το 2008 που το ομοίωμα του μυθολογικού πλοίου έκανε το παρθενικό του ταξίδι φθάνοντας μέχρι το Ιόνιο. Ανάμεσά τους και μία γυναίκα.

Η σύγχρονη Αταλάντη που τόλμησε να μπει σε αυτήν την περιπέτεια και ας μην είχε προηγουμένως καμία σχέση με το κουπί. Για την Άννα Σταγγιώτη - Διονυσίου όμως η πρόκληση ήταν διπλή. Είχε δίπλα στην προσπάθειά της το σύζυγό της Παναγιώτη Διονυσίου. Το ταξίδι συνέπιπτε με τα 41α γενέθλιά της.

Η Άννα που γεννήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας και στα 18 της χρόνια ήλθε στο Βόλο. Από τότε «έδεσε» στην πόλη και έγινε ένα με αυτή. Ελεύθερη επαγγελματίας δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού, καθώς μαζί με το σύζυγό της διατηρούν γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων, με τους περισσότερους πελάτες τους να είναι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας μέσω του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου. 






- Τι γυρεύει μία γυναίκα ανάμεσα σε τόσους άντρες;

Ό,τι γύρευε και η Αταλάντη στο Αργοναυτικό ταξίδι. O εθελοντισμός δεν έχει φύλο. Στο καράβι υπάρχουν μόνο κωπηλάτες που σκοπός τους είναι να αναδείξουν την πόλη και την Ιστορία της.

- Ποιο είναι το κίνητρο που οδηγεί μία γυναίκα - επαγγελματία να αφήσει τις δουλειές του και να μπει σε μία εξουθενωτική διαδικασία τεσσάρων ημερών; Η εμπειρία ή το κίνητρο της προσφοράς;

 Ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής, ακόμα και σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή.Η Αγάπη για την Αργώ έκανε εμένα και τον σύζυγό μου να κάνουμε την εκπαίδευσή μας και να βοηθήσουμε στην προβολή του τόπου. Ηταν μία απόφαση που πήρατε μόνη σας ή μετά από συζήτηση με φίλους;

Ο σύζυγός μου είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ 2008», συμμετείχε στο αρχικό ταξίδι και ήταν αυτονόητο να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο.

 Ηταν η πρώτη φορά που συμμετείχατε σε ταξίδι με την Αργώ;

Ήταν η πρώτη μου φορά στην Αργώ αλλά σίγουρα όχι η τελευταία….

 Είναι τελικά η Αργώ το brand name της πόλης;

 Η Αργώ είναι η ιστορία της πόλης του Βόλου και όποιος δεν αναγνωρίζει την ιστορία του, το μέλλον του είναι αβέβαιο. Είχατε προηγούμενη εμπειρία με το κουπί;

Δεν είχα εμπειρία στο κουπί, αλλά όλα ξεπερνιούνται με τη θέληση και την προσπάθεια.

 Πόσες ώρες κωπηλατούσατε τη μέρα;

 Καθημερινά από τις 08.00 το πρωί έως το βράδυ στις 8 η Αργώ ήταν στη θάλασσα. Το κουπί ήταν ανάλογο…

 Υπήρξε στιγμή που είπατε δεν αντέχω άλλο. Θα σκάσω;

Κανένας εθελοντής κωπηλάτης δεν δυσανασχέτησε ούτε για μια στιγμή και δεν θέλησε να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Άλλωστε υπήρχε ο σκοπός για το συγκεκριμένο ταξίδι που έπρεπε να εκπληρωθεί.

Η πιο δυνατή στιγμή από το τετραήμερο ταξίδι της Αργούς που θα σας μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη σας;

 Όλες αυτές οι στιγμές που κοντράρεις τα στοιχεία της φύσης και βγαίνεις τελικά νικητής. Με ομαδική δουλειά τα καταφέραμε.






Ο καπετάνιος αυστηρός απέναντί σας ή έκανε τα…στραβά μάτια;

Ο καπετάνιος σαν πρώτος έχει το γενικό πρόσταγμα. Όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν τις προσταγές του. Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα αστεία και τα πειράγματα μεταξύ μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της όλης προσπάθειας. Και ο καπετάνιος είναι μέσα σε όλα. Μόνον έτσι γίνεται...

 Υπήρχε οργανωτική ετοιμότητα για το ταξίδι από το Δήμο Βόλου;

Υπήρχε οργάνωση από τον Δήμο Βόλου για το ταξίδι, οι υποδοχές από τα μέρη που «δέσαμε» (Άφησσος, Μηλίνα, Τρικέρι) ήταν συγκινητικές. Ο κόσμος ήταν κοντά μας και έδειξε ότι η Αργώ είναι κομμάτι τους. Ελπίζω ο Δήμος Βόλου να συνεχίσει με περισσότερη προσπάθεια και πίστη να τοποθετήσει την αγαπημένη μας Αργώ ψηλά στη θέση που της αξίζει.

Τα βράδια σας στο Νότιο Πήλιο δεν ήταν και τόσο μονότονα , αν είναι σωστές οι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Οι Αργοναύτες, λένε οι… κακόβουλες φήμες, το έτσουξαν για τα καλά στη Μηλίνα και στο Τρίκερι…

Κάθε λιμάνι και καημός, που λέει και το τραγούδι. Μετά από τόσες ώρες στη θάλασσα, χρειάζεσαι λίγο χαλάρωμα. Τις... πικάντικες (!!!) λεπτομέρειες τις κρατάμε για εμάς. Πάντως ήταν όλα υπέροχα.

Οι φωτογραφίες από το ταξίδι ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τους μικρούς φυσικούς θησαυρούς που υπάρχουν στον Παγασητικό. Αλατάς, Πρασούδα, Κουκουλέικα κ.λ.π. Σας έμεινε καθόλου χρόνο να τους χαρείτε;

 Οι ομορφιές του τόπου μας είναι γνωστές σε μας. Πολλοί συνάδελφοι που τις γνώρισαν μαγεύτηκαν και ελπίζω όσοι δουν το υλικό αυτού του ταξιδιού, να πειστούν να τα επισκεφθούν. Δυστυχώς, ο χρόνος μας κυνηγούσε γιατί έπρεπε συγκεκριμένες ώρες να τραβηχτούν συγκεκριμένα πλάνα και δεν τις χαρήκαμε όσο θα θέλαμε. Ελπίζω και περιμένω την επόμενη ευκαιρία.

Για την τετραήμερη συνύπαρξή σας με το τηλεοπτικό συνεργείο με τους Αυστραλούς είναι κάτι που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

 Το συνεργείο ήταν το συνώνυμο του επαγγελματισμού. Νομίζω ότι οι εικόνες που αντίκριζαν συνεχώς, ήταν κατά πολύ ωραιότερες του προσδοκώμενου και αυτό λειτούργησε και σε αυτούς θετικά και δημιουργικά, με αποτέλεσμα να προσπαθούν συνεχώς για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μένει να το δούμε και εμείς σύντομα…




Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα