Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Η επιστροφή του αιγύπτιου ¨θεού¨ Bes στην Αίγυπτo;






Ακόμη μια  πρόσφατη ανακάλυψη, ενός αρχαίου Αιγυπτιακού τεχνουργήματος που χρησιμοποιούταν για την προστασία των εγκύων γυναικών από μάγια και άλλες δυνάμεις….

Κατασκευασμένο  από φαγεντιανή, ένα λεπτό υλικό που περιέχει διοξείδιο του πυριτίου, αυτό το πράσινο ¨φυλακτό¨  για μερικούς, χρονολογείται χίλια χρόνια π.Χ. και παραπάνω.
Είναι ο νάνος θεός Bes με τη γλώσσα έξω, με γουρλωτά μάτια, φορώντας ένα στέμμα από φτερά και δέρμα σαύρας..




Η Carolyn Graves-Brown, αρχαιολόγος αιγυπτιολόγος ειδική σε θέματα θρησκείας και γενετικής, ανακάλυψε το τεχνούργημα ¨φυλακτό¨  στη συλλογή του Woking College. Το κολέγιο έχει πάνω από 50 μελετημένα αιγυπτιακά αντικείμενα, τα οποία είχαν πρόσφατα δανείσει στο Αιγυπτιακό μουσείο και πανεπιστήμιο Swansea, όπου και μελετούνται.


Η Carolyn Graves-Brown δήλωσε στο LiveScience  δεν ήξερε τι ήταν το αντικείμενο, μέχρι που έμαθε από ένα παρόμοια τεχνούργημα που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και μπόρεσε να διαπιστώσει πως πρόκειται για μια φαγεντιανή του νάνου ¨θεού¨ Bes.

" Η Φαγεντιανή κατείχε μαγικές ιδιότητες για τους αρχαίους Αιγυπτίους και χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν αντικείμενο που έχει  μαγική ή θρησκευτική σημασία στην αρχαία Αίγυπτο". 



Τα ιδιόμορφα χαρακτήρα του Bes..
Είναι ένας νάνος ¨θεός¨;  απεικονίζετε φορώντας ένα στέμμα από φτερά με την  γλωσσά έξω με κοφτερά δόντια μεγάλα αυτιά και μάτια γουρλωτά σαν ψαριού,
σε τοιχογραφίες πολλές φόρες εμφανίζεται με ανθρώπινο σώμα σε τελετές και στην ¨θεϊκή¨ του μορφή με σώμα νάνου και δέρμα σαύρας. Υπήρξε ως προστάτης των εγκύων, των μικρών παιδιών και της μητέρας, παρόλο που η εμφάνιση του προκαλούσε τρόμο λατρευόταν από κάποιους αρχαίους αιγυπτίους και τον θεωρούσαν ως και προστάτη διότι τρόμαζε ακόμα και τα κακά πνεύματα…
Οι αιγύπτιοι έφτιαχναν πολλές φορές αντικείμενα από φαγεντιανή ως προσφορά προς τους θεούς.





Ο Flinders Petrie ένας αρχαιολόγος με παρόμοια στοιχεία το 1914 έγραψε ένα βιβλίο με την ονομασία Amulets ( φυλακτά ) και το προσδιόριζε ως ένα από τα πιο ισχυρά φυλακτά ¨ καμπανίτσες ¨ και τα κρεμόσουν στον λαιμό νεογνών και παιδιών, ίσως και για το κακό μάτι, αναφέρει.






Καθώς ο Bes θεωρείτε ακόμα από μερικούς προστάτης των παιδιών και βοηθός, το αιγυπτιακό μουσείο και το πανεπιστήμιο Swansea, έχει προχωρήσει σε έναν πρόγραμμα για τα παιδία στα σχολεία να δημιουργούν τέτοιου είδους φυλακτά και έργα τέχνης για το ( Woking College ) ως πρόσχημα πως θα ενδιαφερθούν για την αρχαιολογία και την Αιγυπτιολογία.. και ο ¨θεός τους βοηθός¨…  


 Ο.Ε.Α.Φ.