Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία



Όλα τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στην Αρχαία Ολυμπία για την τελετή Αφής της Φλόγας, η οποία στις 17 Μαΐου θα παραδοθεί στους Βρετανούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.


H Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου άναψε λίγα λεπτά μετά τις 12.00. Η πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη με τη δύναμη των αχτίδων του ήλιου και τη βοήθεια του κατόπτρου «έδωσε ζωή» στην Ολυμπιακή Φλόγα και λίγα λεπτά αργότερα τη μεταλαμπάδευσε στη δάδα του παγκόσμιου πρωταθλητή της κολύμβησης Σπύρου Γιαννιώτη, με τον οποίο αρχίζει η 
Λαμπαδηδρομία.




Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται παραδοσιακά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Σύμφωνα με το τελετουργικό, η Αφή πραγματοποιείται στον χώρο του ναού της Ήρας από την Πρωθιέρεια, η οποία ζητεί τη βοήθεια του θεού του ήλιου, Απόλλωνα, ώστε να ανάψει η δάδα.





Η Ινώ Μενεγάκη είναι η 10η κατά σειρά Πρωθιέρεια στην ιστορία του θεσμού από το 1936 μέχρι σήμερα όσον αφορά στην Αφή της ιερής Φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.





Παρόντες στην τελετή Αφής, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι, μέλη της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η διαδρομή της Φλόγας

Η διαδρομή της Φλόγας επί ελληνικού εδάφους, αμέσως μετά την Τελετή Αφής, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, έχει ως εξής:

- Η Φλόγα θα διασχίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Αμέσως μετά την Αφή θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ίλιδα, Κόροιβος, Γαστούνη, Λεχαινά, Κόρινθος και θα φθάσει στον Πειραιά.

- Κατά τη 2η ημέρα (11/5) θα μεταβεί με πλοίο στην Κρήτη και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κίσσαμος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κνωσός, Άγιος Νικόλαος, Μάλια, Χερσόνησος, Ηράκλειο, ενώ στη συνέχεια θα περάσει από το Καστελόριζο.

- Την 3η ημέρα (12/5) θα φθάσει στον Πειραιά και θα κατευθυνθεί προς Πάτρα, Ρίο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα, όπου θα διανυκτερεύσει.

- Στις 13/5 και κατά την 4η ημέρα θα αρχίσει το ταξίδι για την Καβάλα, αφού πρώτα περάσει από Κοζάνη, Βέροια και Θεσσαλονίκη.

- Την 5η ημέρα (14/5) θα συνεχίσει την πορεία της με προορισμό την Κομοτηνή, τους Κήπους Έβρου (συνοριακό φυλάκιο), τις Φέρες, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Δράμα.

- Την 6η ημέρα (15/5) η Φλόγα θα περάσει από Αλιστράτη, Σέρρες, Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και θα διανυκτερεύσει στη Λαμία.

- Την 7η ημέρα (16/5) θα συνεχίσει το ταξίδι για Χαλκίδα, Περιστέρι, Πειραιά και Αθήνα, για να ανηφορίσει στην Ακρόπολη, όπου και θα διανυκτερεύσει.

- Την 8η ημέρα (17/5) η Φλόγα θα διέλθει από το Μουσείο της Ακρόπολης, το κέντρο της Αθήνας, το Ζάππειο και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα γίνει και η παράδοσή της στους Βρετανούς διοργανωτές.






Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012» (Αρχαία Oλυμπία, 10/5)

11.25 - Πέρας προσέλευσης επισήμων
11.30 - Έναρξη Τελετής

- Ανάκρουση Ολυμπιακού Ύμνου - Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας
- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου του Ηνωμένου Βασιλείου- Έπαρση Σημαίας Ηνωμένου Βασιλείου
- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας - Έπαρση Ελληνικής Σημαίας
- Απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ OΛΥΜΠΙΑΣ»
- Χαιρετισμός δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιου Κοτζά
- Χαιρετισμός προέδρου Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Σπύρου Ζαννιά
- Χαιρετισμός προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ
- Χαιρετισμός προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου
- Χαιρετισμός προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
- Προσφορά αναμνηστικού δώρου από τον πρόεδρο της ΕΟΕ στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδου Σεμπάστιαν Κόου
- Είσοδος επισήμων στον ναό της Ήρας
11.55 - Τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας
- Είσοδος Πρωθιέρειας και Ιερειών με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο
- Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πρωθιέρεια στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο
12:25 - Αναχώρηση πρώτου Λαμπαδηδρόμου - πέρασμα από το Άλσος Πιερ Ντε Κουμπερτέν.



zougla.gr



















Torch lighting rehearsal at Olympic birthplace από reuters