Οι υποψήφιοι πλανήτες χρειάζονται συνεχώς παρατηρήσεις για την επαλήθευση πως πρόκειται για βιώσιμους πλανήτες. Βρέθηκαν επίσης από τον Κέπλερ έξι πλανήτες σε τροχιά γύρω από έναν ήλιο που μοιάζει με αστέρι, τον Κέπλερ-11. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ομάδα διερχόμενων πλανητών σε τροχιά γύρω από ένα ενιαίο αστέρι όπου έχει ανακαλυφθεί εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
"Σε μια γενιά όπου μιλούσαμε για εξωγήινους πλανήτες που κάποτε αποτελούσε μέρος της επιστημονικής φαντασίας, τώρα στο παρόν αυτό γίνετε πραγματικότητα , και αυτό το οφείλουμε στον Κέπλερ όπου μας βοήθησε να περάσουμε από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα, δήλωσε ο Διαχειριστής της NASA Charles Bolden. "Αυτές οι ανακαλύψεις υπογραμμίζουν τη σημασία των αποστολών της NASA, τα οποία αυξάνουν σταθερά την κατανόηση της θέσης μας στον Κόσμο".
Τα ευρήματα βασίζονται στα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που πραγματοποιούνταν από τις 12 Μάιου έως 17 Σεπτέμβριος του 2009, πάνω από 156.000 άστρα είναι στον οπτικό πεδίο του Kepler , όπου καλύπτει περίπου το 1 / 400 του ουρανού.
"Το γεγονός ότι έχουμε βρει τόσους πολλούς πλανήτες σε ένα τέτοιο μικρό μέρος του ουρανού συμπεραίνουμε πως υπάρχουν αμέτρητοι πλανήτες με παρόμοια τροχιά γύρω από το άστρο τους όπως η Γη με τον ήλιο στο Γαλαξία μας", δήλωσε ο William Borucki του ερευνητικού κέντρου της NASA - Ames Research Center στο Moffett Field, Calif. "Φτάσαμε από μηδέν πιθανότητες, σε 68 παρόμοιους πλανήτες με την Γη και από το μηδέν σε 54 παρόμοιους σε κατοικήσιμη ζώνη, μερικοί από τους οποίους θα μπορούσαν να έχουν φεγγάρια και νερό σε υγρή μορφή».
Ανάμεσα στα αστέρια και τους πλανήτες, 170 αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν πολλαπλά πλανητικά συστήματα υποψηφία - Kepler-11, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, είναι τα πιο όμοια πλανητικά συστήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Έξι από τους επιβεβαιωμένους πλανήτες έχουν τροχιές μικρότερη από την Αφροδίτη, και πέντε από τους έξι έχουν τροχιές μικρότερη από τον Ερμή. Το μόνο άλλο άστρο με περισσότερες από μία επιβεβαιωμένα τροχιές είναι ο Κέπλερ-9, ο οποίος έχει τρεις. Τα πορίσματα του Κέπλερ-11 θα δημοσιευθούν στο 3 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Nature.
«Ο Κέπλερ-11 είναι ένα αξιόλογο σύστημα του οποίου η αρχιτεκτονική και η δυναμική του παρέχουν ενδείξεις για το σχηματισμό του", δήλωσε ο Jack Lissauer, πλανητικός επιστήμονας του Κέπλερ και μέλος της ομάδας επιστημών στο Ames. "Αυτοί οι έξι πλανήτες είναι μείγματα πετρωμάτων και αερίων, που περιλαμβάνουν ενδεχομένως νερό. Η μεγαλύτερη μάζα τον πλανητών είναι βραχώδης, ενώ αέρια καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου τους. Μετρώντας τα μεγέθη και τις μάζες των πέντε πλανήτων, έχουμε προσδιορίσει πως έχουν την χαμηλότερα μάζα πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. "
Όλοι οι πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον Κέπλερ-11 είναι μεγαλύτεροι από τη Γη, με τον μεγαλύτερο σε μέγεθος παρόμοιο με τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα. Ο πλανήτης, Κέπλερ-11b, είναι δέκα φορές πιο κοντά στο άστρο του (τον Ήλιο) από τη η Γη στον Ήλιο μας. Προχωρώντας προς τα έξω, οι άλλοι πλανήτες είναι o Κέπλερ-11c, ο Κέπλερ-11d, ο Κέπλερ-11e, ο Κέπλερ-
Οι πλανήτες Kepler-11d, ο Κέπλερ-11e και Κέπλερ-
"Η ιστορική πορεία του Κέπλερ που κάνει με κάθε νέα ανακάλυψη, θα καθορίσει την πορεία της κάθε αποστολής για τους νέους πλάνητες που θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Douglas Hudgins, από το πρόγραμμα Κέπλερ επιστήμονας του προγράμματος στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον.
Kepler, έιναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, που αναζητά πλανήτες κάνοντας μικροσκοπικές μετρήσεις στη φωτεινότητα των αστεριών που προκαλείται από τη διέλευση πλανητών από μπροστά τους. Αυτό είναι γνωστό ως ¨διέλευση¨.
Οι διελεύσεις των πλανητών στην κατοικήσιμη ζώνη κοντά στον ήλιο συμβαίνουν περίπου μία φορά το χρόνο και απαιτούνται τρεις διελεύσεις για την επαλήθευση αναμένεται να κάνει τρία χρόνια για να εντοπίσει και να επαληθεύσει πλανήτες όμοιους με την Γη σε μέγεθος και σε τροχιά γύρω από άστρο του, τον ήλιο.
Η επιστημονική ομάδα του Kepler χρησιμοποιεί επίγεια τηλεσκόπια, καθώς και το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer για την παρατήρηση σχετικά με τους πλανήτες που ανακαλύπτονται και για άλλα «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ που βρίσκει το διαστημικό σκάφος». Ο Κέπλερ παρατηρεί τους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας οι οποίοι είναι ορατοί μόνο από επίγεια παρατηρητήρια νωρίς το πρωί την άνοιξη.
Michael Mewhinney/Rachel Hoover Feb. 2, 2011
Ames Research Center, Moffett Field, Calif.
650-604-3937/650-604-0643
michael.s.mewhinney@nasa.gov, rachel.hoover@nasa.gov
NASA Kepler News.
Ο Κύκνος είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Ο Κύκνος βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας πλην όμως είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.Συνορεύει με έξι αστερισμούς, τους. ( Κηφέα, Δράκοντα, Λύρα, Αλώπεκα, Πήγασο και Σαύρα )
Η ονομασία Κύκνος οφείλεται στον Ερατοσθένη, ενώ οι υπόλοιποι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τον αστερισμό `Ορνις (= πουλί γενικά). Ο Άρατος τον χαρακτηρίζει αιόλον, δηλαδή πτηνό που πετά γρήγορα, ένας χαρακτηρισμός που ταιριάζει στον κύκνο. Επειδή όμως το επίθετο «αιόλος» στον Σοφοκλή σημαίνει και τον αστραφτερό, τον γυαλιστερό, τον γεμάτο αστέρια («αιόλα νυξ»), μπορεί εδώ να δικαιολογείται από τη θέση του αστερισμού μέσα στον Γαλαξία. Κατά την ελληνιστική μάλλον εποχή συγκεκριμενοποιήθηκε ως το μυθικό πρόσωπο Κύκνος, γιος του θεού Άρη ή του Σθενέλου, αλλά και ως ο κύκνος στον οποίο μεταμορφώθηκε ο Δίας για να ζευγαρώσει με τη Λήδα και να γεννηθούν οι δίδυμοι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης καθώς και η Ωραία Ελένη που ήταν η αφορμή του Τρωικού πολέμου. Ως το πουλί της Αφροδίτης, ήταν επίσης γνωστός ως Μυρτίλος, από τη μυρτιά, το ιερό φυτό της θεάς. Και από κάποιους πιστευόταν πως ήταν ο Ορφέας, που τοποθετήθηκε μεταθανατίως στα ουράνια δίπλα στην αγαπημένη του Λύρα
Επίσης και η Λύρα είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.
Η Λύρα είναι μικρός αστερισμός, αλλά ο κύριος αστέρας της, ο Βέγας, είναι ένας από τους λαμπρότερους του ουρανού. Ο Βέγας σχηματίζει μια κορυφή της ομάδας αστέρων του Θερινού Τριγώνου. Η Λύρα πήρε την ονομασία της από το έγχορδο μουσικό όργανο, πολύ γνωστό για τη χρήση του κατά την Κλασσική Αρχαιότητα κι ακόμη σ' ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο νεαρός θεός Ερμής δημιούργησε τη λύρα από μεγάλο όστρακο χελώνας (χέλυο), το οποίο το κάλυψε με δέρμα ζώου και κέρατα αντιλόπης. Οι λύρες ταυτίζονταν με τις Απολλώνιες αρετές της μετριοπάθειας και της ψυχικής ισορροπίας, κι έτσι έρχονταν σ' αντίθεση με τους Διονυσιακούς αυλούς που αντιπροσώπευαν την έκσταση και τους εορτασμούς.
Η Λύρα, που ξεκινά από το βορρά, περιτριγυρίζεται από τους αστερισμούς του Δράκοντα, του Έλληνα ήρωα Ηρακλή, της Αλώπεκος και του Κύκνου.