Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

«Μέσα στο 2010 θα ανακαλύψουμε μια δεύτερη Γη» λέει κορυφαίος αστρονόμος

Οι επιστήμονες θα έχουν εντοπίσει τον πρώτο πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος που θα μοιάζει πραγματικά με τη Γη, μέχρι το τέλος του έτους, προβλέπει ένας από τους κορυφαίους αστρονόμους στον κόσμο.

Ο καθηγητής Michel Mayor, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, που ηγήθηκε της ομάδας που ανακάλυψε τον πρώτο εξωπλανήτη το 1995, είπε ότι είναι βέβαιος ότι ένας πλανήτης παρόμοιου μεγέθους και σύνθεσης με τη Γη θα ανακαλυφθεί στο εγγύς μέλλον.

Προσφωνώντας συνέδριο στο Λονδίνο, για τον εορτασμό της 50ής επετείου του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης (SETI), είπε μεταξύ άλλων ότι η δραματική τεχνολογική πρόοδος κατά τα τελευταία 15 χρόνια, οδήγησε στην ανακάλυψη πάνω από 400 εξωπλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα παρόμοια με τον Ήλιο.

Ωστόσο, πολύ λίγοι από τους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν μέχρι τώρα είναι πιθανό να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη ζωής, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Οι πολύ μεγάλοι πλανήτες είναι πιθανό να έχουν πολύ ενεργές τεκτονικές πλάκες, και άρα εξαιρετικά ταραγμένο περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, ο μικρότερος εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε, έχει 1,7 φορές τη μάζα της Γης.

Μια άλλη προϋπόθεση για να είναι κατοικήσιμος ένας πλανήτης, είναι να περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε τέτοια απόσταση ώστε το νερό του να είναι υγρό. Αν ο πλανήτης είναι πολύ κοντά, θα είναι υπερβολικά ζεστός και όλο το νερό του θα εξατμιστεί, ενώ αν είναι πολύ μακριά, θα γίνει πάγος.

Σύμφωνα με το Mayor, το διαστημικό σκάφος Kepler της NASA, το οποίο μεταφέρει το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει αποσταλεί πέρα από την τροχιά της Γης, θα είναι το πρώτο που θα βρει έναν πλανήτη που ικανοποιεί και τα δύο αυτά κριτήρια. Το τηλεσκόπιο, που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, παρακολουθεί περισσότερα από 100.000 άστρα κάθε μισή ώρα, ψάχνοντας για διακυμάνσεις στη φωτεινότητα των άστρων, οι οποίες προκαλούνται από πλανήτες που περνούν από μπροστά τους και είναι μικροί όσο η Γη.


Science Daily