Δεκάδες γιγάντιοι υπεραγώγιμοι μαγνήτες που επιταχύνουν τα σωματίδια με την ταχύτητα του φωτός, χρειάστηκε να αντικατασταθούν μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε λίγες μόλις μέρες μετά τα εγκαίνια του επιταχυντή το περασμένο έτος.
Με την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου στο είδος του μηχανήματος, δύο σταθερές δέσμες πρωτονίων άρχισαν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, στην 27 χιλιομέτρων σήραγγα που βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Αυτό το σαββατοκύριακο, η ομάδα του CERN ενδέχεται να προσπαθήσει να αυξήσει την ενέργεια του επιταχυντή στα ψηλότερα μέχρι στιγμής επίπεδα.
Εφόσον λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ, κάτι που θα γίνει σταδιακά τους επόμενους μήνες, ο LHC αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες παρόμοιες με αυτές που υπήρχαν λίγα δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) και να δώσει την ευκαιρία στους επιστήμονες να πάρουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι επιστήμονες θα ψάξουν για ίχνη του μποζονίου Higgs, ενός υπο-ατομικού σωματιδίου που είναι ζωτικής σημασίας για την τρέχουσα αντίληψη του ανθρώπου για τη φυσική. Παρόλο που η ύπαρξη του έχει προβλεφθεί, οι επιστήμονες δεν το έχουν ανακαλύψει μέχρι τώρα.
Λόγω της βλάβης που σημειώθηκε πέρσι, χρειάστηκε να αντικατασταθούν 53 υπεραγώγιμοι μαγνήτες και να επισκευαστούν περίπου 200 ηλεκτρικές συνδέσεις. Επίσης, οι μηχανικοί του CERN εγκατέστησαν ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα μπορούσε να αποτρέψει παρόμοια με το περσινό περιστατικά.
CERN.IT - Information Technology · PH - Physics · TE - Technology
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN, ετοιμάζεται να επαναλειτουργήσει μετά την βλάβη που υπέστει πριν από ένα περίπου χρόνο.
Οι υπεύθυνοι του «πειράματος του αιώνα» διοχέτευσαν, πριν από μερικές μέρες, δέσμες σωματιδίων σε δύο τμήματα του επιταχυντή, για να συγχρονίσουν τους μαγνήτες του πριν από την επανέναρξη του πειράματος το Νοέμβριο. Προηγούμενως, οι μαγνήτες είχαν ψυχθεί στους -271 βαθμούς Κελσίου, για να γίνουν υπεραγώγιμοι και να παρουσιάζουν μηδενική αντίσταση στο ρεύμα.
Διοχετεύοντας δέσμες πρωτονίων και ιόντων μολύβδου, οι οποίες κινούνταν και προς τις δύο κατευθύνσεις, οι ειδικοί βεβαιώθηκαν ότι οι υπεραγώγιμοι μαγνήτες που κινούν τα σωματίδια μέσα στο μήκους 27 χιλιομέτρων κυκλικό τούνελ του επιταχυντή, λειτουργούν συγχρονισμένα.
Ο LHC είχε παρουσιάσει βλάβη, λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας του τον Σεπτέμβριο του 2008, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει υγρό ήλιο στο τούνελ.
Με την επαναλειτουργία του, οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» που δημιούργησε το σύμπαν, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
ScienceDaily.com
http://www.youtube.com/watch?v=LYTXb3jo46I&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=lBkCMgpCIXw
CERN's hole: christmas 2009 steven hawking