Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το «περίγειο» της Σελήνης πιο κοντά στην Γη.

Γυρίστε το κεφάλι σας ψηλά προς τον νυχτερινό ουρανό, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, εάν το επιτρέπει ο καιρός θα δείτε το φεγγάρι πιο κοντά στην Γη..





Η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια ελλειπτική τροχιά, δηλαδή δεν είναι απολύτως κυκλική, και έτσι σε κάθε τροχιά υπάρχει μια στενότερη προσέγγιση, που ονομάζεται "περίγειο» και μια μακρύτερη προσέγγιση, που ονομάζεται "απόγειο".



Στο περίγειο αυτού του μήνα η Σελήνη θα είναι 356.577 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, και θα είναι πράγματι στο πλησιέστερο της σημείο προς την γη, εδώ σχεδόν και 20 χρόνια Αλλά πόσο κοντά είναι σε σύγκριση με άλλα ¨περίγεια¨;

Ας αρχίσουμε να το συγκρίνουμε με την μέση απόσταση της σελήνης από την Γη η οποία είναι ~ 385.000 χιλιόμετρα.

Αυτό το περίγειο θα είναι ~ 8% πιο κοντά στην Γη από το μέσο όρο. Αυτό είναι λίγο πιο κοντά, αλλά όχι τόσο σημαντικά κοντά.


Εάν όμως το συγκρίνουμε με την μέση απόσταση του περιγείου της σελήνης η οποία αυτόν τον μήνα θα είναι περίπου 364.0000χιλιομετρα τότε θα έχουμε ένα σουπερ φεγγάρι το οποίο θα είναι περίπου 2% πιο κοντά στην γη από ό,τι στους άλλους μήνες όταν βρίσκεται στο περίγειο του..


Τη νύχτα αυτή το φεγγάρι θα είναι, πλησιέστερο προς τη Γη όπως συνέβη το 1993, πριν από 18 χρόνια.. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «περιγειακη Σελήνη».


Η εμφάνιση της Σελήνης εκείνη τη νύχτα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα για να φωτογραφηθεί. Όμως, η πρόβλεψη μερικών αστρονόμων είναι ανησυχητική, διότι λένε ότι θα επηρεάσει τα πρότυπα του κλίματος στη Γη. Μερικοί άνθρωποι συνδέουν το σεληνιακό «περίγειο» με καταστροφές, όπως σεισμούς.


Τι λένε οι επιστήμονες; "Δεν θα υπάρξει έκρηξη ηφαιστείων η σεισμών ", δήλωσε ο Pete Wheeler του διεθνούς κέντρου για την ραδιοαστρονομία, στο News.com.au, την Παρασκευή, 4 Μαρτίου, 2011.


Είπε επίσης ότι, αυτή την περίοδο , η Γη έτσι και αλλιώς περνά από μια υψηλότερη παλίρροια, και μια χαμηλότερη άμπωτη από ότι συνήθως. "Δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχούμε,» πρόσθεσε ο Pete Wheeler.


Να σημειωθεί, ότι μια σειρά καταστροφών στη Γη εμφανίζονται όταν συμβαίνει το φαινόμενο της σεληνιακής περιγείου, ή όταν η απόσταση μεταξύ Γης και της Σελήνης είναι πιο μικρή. Για παράδειγμα, οι καταιγίδες στην Νέα Αγγλία το 1938, ή οι πλημμύρες στο Hunter Valley το 1955.


Αν και δεν συμβαίνουν εντός της προθεσμίας αυτής, η καταστροφή του κυκλώνα Tracy το 1974 και ο τυφώνας Katrina το 2005 συνδέθηκαν επίσης με το φαινόμενο αυτό..


Σύμφωνα με την γνώμη του Wheeler του αστρονόμου καθώς και του λέκτορα David Reneke ,δεν υπάρχει σύνδεση του φαινομένου με τις φυσικές καταστροφές. "Αν θέλετε μπορείτε να συνδέσετε σχεδόν όλες τις φυσικές καταστροφές με τα όσα συμβαίνουν στο νυχτερινό ουρανό – (έναν κομήτη, τους πλανήτες, τον ήλιο) ", δήλωσε ο David Reneke.


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της (Adelaide )Αδελαΐδας, όπως ο Δρ Victor Gostin είπε ότι οι προβλέψεις του καιρού, σεισμοί , εκρήξεις ηφαιστείων, και άλλες φυσικές καταστροφές, με βάση τις πλανητικές επιδράσεις, ποτέ δεν έχουν πετύχει.


Ωστόσο, είναι δυνατόν να υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ μιας μεγάλης κλίμακας σεισμού κοντά στον ισημερινό και στο φεγγάρι , όταν έχουμε πανσέληνο.


"Ανάλογα όπως με την παλίρροια, έτσι και στην κίνηση της Γης και λόγω της βαρύτητας, μπορεί το φεγγάρι να προκαλέσει έναν σεισμό।"

((Ας ελπίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει αυτήν την φορά και ας μας δοθεί μόνο η ευκαιρία να δούμε το φεγγάρι από πιο κοντά…))

Υ.Γ. Το άρθρο αυτό γράφτηκε μια μέρα πριν τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία. 11 Μαρτίου 2011 , 7:45 ώρα Ελλάδας.

Ελπίζουμε ότι ο σεισμός αυτός δεν συσχετίζεται με το «περίγειο» της Σελήνης.

Από τον σεισμό αυτόν δημιουργήθηκε τσουνάμι ύψους 11 μέτρων, με αποτέλεσμα παραθαλάσσιες περιοχές να πληγούν και να δημιουργηθεί ένας σωρός άμορφης μάζας. O σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διήρκεσε 1’:46’’λεπτά….


Κωνσταντίνος Φανουράκης


Ο.Ε.Α.Φ.