Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Τα Φαντάσματα στο κάστρο του Εδιμβούργου.


Το κάστρο του Εδιμβούργου είναι φημισμένο σαν ένα από τα πιο στοιχειωμένα σημεία στη Σκωτία. Αλλά και όλη η περιοχή του Εδιμβούργο έχει χαρακτηριστεί ως η πιο στοιχειωμένη πόλη σε όλη την Ευρώπη. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επισκέπτες του κάστρου έχουν αναφέρει ένα φάντασμα ενός χωρικού στην αυλή, έναν ακέφαλο ντράμερ, τα πνεύματα των Γάλλων αιχμαλώτων από τον επταετή πόλεμο και κρατουμένους των τότε φυλακών από την Αμερικανική Επανάσταση - ακόμη και το φάντασμα ενός σκύλου περιπλανώμενο στο νεκροταφείο σκύλων .




Το κάστρο στέκεται θαυμάσια ανάμεσα σε θάλασσα και λόφους, είναι ένα ιστορικό φρούριο, το οποίο χρονολογείται άνω των 900 ετών. Στα κελιά και στα μπουντρούμια υπήρξαν αμέτρητοι θάνατοι, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα αιώνιο μαρτύριο αναταραχής για πολλά εγκλωβισμένα πνεύματα .



Άλλες περιοχές του Εδιμβούργου έχουν επίσης κάποιες σοβαρές φήμες όπως στα υπόγεια κελάρια του South Bridge και σε έναν εγκαταλειμμένο δρόμο που ονομάζεται Mary Kings Close όπου τα θύματα του Μαύρου Θανάτου (πανούκλα) είχαν σφραγιστεί στο μέρος αυτό για να πεθάνουν.





Στις 6 έως 17 Απριλίου, το 2001, τα τρία αυτά σημεία αποτέλεσαν το αντικείμενο μιας από τις μεγαλύτερες επιστημονικές έρευνες του παραφυσικού που έχουν ποτέ διεξαχθεί - και τα αποτελέσματα εξέπληξαν πολλούς από τους ερευνητές.






Στο πλαίσιο του Edinburgh International Science Festival (Διεθνές Επιστημονικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου ), ο Δόκτωρ Richard Wiseman, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στη νοτιοανατολική Αγγλία, ζήτησε τη βοήθεια 240 εθελοντών να διερευνήσει τiς φερόμενες στοιχειωμένες τοποθεσίες μέσα σε μια 10-ημερη μελέτη. Επιλέγονται από τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο εθελοντές, σε ομάδες των 10 ατόμων να ερευνήσουν και να μπουν μέσα σε ανατριχιαστικά και υγρό κελάρια, επιμελητήρια και θόλους. Η ομάδα του Wiseman ήρθε προετοιμασμένη με μια σειρά από υψηλής τεχνολογίας "ghostbusting" εξοπλισμό, όπως η θερμική απεικόνιση, γεω-μαγνητικούς αισθητήρες, αισθητήρες εσωτερικής θερμοκρασίας, εξοπλισμός νυχτερινής όρασης και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.





Κάθε ένας από τους εθελοντές έπρεπε να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Μόνο εκείνοι που δεν ήξεραν τίποτα για το θρυλικό hauntings του Εδιμβούργου είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, αλλά στο τέλος του πειράματος, σχεδόν το ένα δεύτερο από τις ομάδες ανέφεραν φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.






Η ομάδα του Wiseman προσπάθησε να αναλύσει επιστημονικά τη μελέτη. Δεν είχαν πει στους εθελοντές ποια συγκεκριμένα κελάρια και μέρη είχαν παράξενη παραφυσική δραστηριότητα. Τους πήγαν στις τοποθεσίες που είχαν την μεγαλύτερη φήμη πως είναι στοιχειωμένες, και σε τοποθεσίες όπου δεν είχε αναφερθεί να υπάρχει καμία παραφυσική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός των παραφυσικών εμπειριών από τους εθελοντές είχε αναφερθεί στα σημεία με μεγάλη παραφυσική δραστηριότητα.





Οι εμπειρίες οι οποίες αναφέρθηκαν ήταν οι εξής





  • ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας


  • σκιές


  • μια αίσθηση ότι κάποιος τους παρακολουθεί


  • ένα άτομο ανέφερε ότι αισθάνθηκε ένα κάψιμο στο μπράτσο του


  • μια παρουσία που δεν έβλεπαν να τους αγγίζει στο πρόσωπο


  • κάποιος να τους τραβάει τα ρούχα




Μια ομολογία που αναφέρθηκε ήταν πως είδαν ένα φάντασμα με μια δερμάτινη ποδιά - ένα φάντασμα που έχουν ξαναδεί μέχρι και σήμερα, στην ίδια τοποθεσία. Ο Wiseman, ο οποίος ήταν ένας σκεπτικιστής είχε στο παρελθόν επιχειρήσει να καταρρίψει τους μύθους πολλών βρετανικών hauntings, παραδέχθηκε με μεγάλη έκπληξη τα σχετικά αποτελέσματα. «Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τις τελευταίες 10 ημέρες είναι πολύ πιο ακραία από ό, τι περιμέναμε», είπε.






Μια από τις ποιο ενδιαφέρουσες αναφορές είναι από μια νεαρή γυναίκα σε μια από τις σκοτεινές πλευρές του South Bridge , μια εμπειρία που όποτε θυμάται δακρύζει. Ο εθελοντής τοποθετήθηκε στο δωμάτιο με μια κάμερα έτσι θα μπορούσε να καταγράψει τι είδε, τι άκουσε και ένιωσε. Σχεδόν αμέσως, είπε κάποιος από την ομάδα Wiseman, αυτή ανέφερε ότι άκουσε κάποιον να αναπνέει σε μια γωνία του δωματίου, και η αναπνοή άρχισε να δυναμώνει, της φάνηκε σαν να είδε ένα φλας ή κάποιο σαν φως στη γωνία, αλλά δεν ήθελε να κοιτάξει ξανά πίσω."





Τα μόνο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ήταν μερικές φωτογραφίες που εμφάνιζαν κάποιες ανωμαλίες, όπως πυκνά σημεία φωτός και παράξενα θολωμένες. Δύο φωτογραφίες παρουσίασαν μια πράσινη σφαίρα(orb) που κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει τη ακριβώς είναι.







Συμπεράσματα



Ο Wiseman φρόντισε να μην βγάλει αμέσως κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με τις στοιχειωμένες περιοχές. Πολλές από τις εμπειρίες που θα μπορούσε να έχει κάποιος σε αυτά τα θέματα ,είπε ,είναι και οι κοινές ψυχολογικές αντιδράσεις πολλών ατόμων που βρίσκονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον.. "Πρέπει να τονίσω ότι αυτά είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα", δήλωσε ο Wiseman, ο οποίος παραδέχεται ότι φοβάται το σκοτάδι », αλλά ότι είναι και πολύ ενδιαφέρον .Τώρα είμαι ακόμη πιο περίεργος .Κάτι συμβαίνει αλλά δεν θα το πιστέψω μέχρι να πιάσουμε κάτι στην κάμερα ..






Ο Wiseman βρίσκει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις εμπειρίες των εθελοντών, πραγματοποιήθηκαν στα δωμάτια που είχαν την φήμη πως ήταν στοιχειωμένα, έστω και αν δεν είχαν γνώση του εν λόγω. Το ερώτημα είναι: Γιατί; "Θα μπορούσε να είναι κάτι το τετριμμένο, όπως είναι η πολύ ζέστη ή η πολύ χαμηλή θερμοκρασία σε διάφορες γωνίες ενός δωματίου, γι αυτό τώρα κάνουμε φυσικές μετρήσεις για τη θερμοκρασία του αέρα, την κυκλοφορία του αέρα και τα μαγνητικά πεδία", δήλωσε ο Wiseman. "Όποια και αν είναι η εξήγηση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι, διότι διαφορετικά δεν πιστεύω να είναι κάτι τυχαίο."





Ο Fran Hollinrake, κάποιος που έχει ψάξει στο hauntings για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – έχει περάσει με τα πόδια μέσα από πολλές από αυτές τις ίδιες σκοτεινές αίθουσες – δεν φοβόταν τίποτα από όλα αυτά που είχε ακούσει και είχε δει. "Άνθρωποι από όλο τον κόσμο βλέπουν τα ίδια πράγματα σε τέτοιους χώρους », είπε. «Έτσι πρέπει να υπάρχει κάτι σε αυτόν τόπο και είμαι σίγουρος."





Παρά το γεγονός ότι τα επιστημονικά αποτελέσματα από τη μελέτη του Wiseman είναι μέχρι στιγμής ασαφή, αυτό που είναι πιο ενθαρρυντικό ίσως είναι ότι οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να παρατηρούν τα παραφυσικά και να τους δίνουν την προσοχή που τους αξίζει.






Κωνσταντίνος Φανουράκης

http://www.youtube.com/watch?v=j7m8tj0LhIc&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=BuEh3WP2xzY