ΜΟΣΧΑ Μπορεί να απέχουμε πολύ ακόμη από μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, αλλά από σήμερα μια ομάδα έξι ανδρών πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι. Με μία ουσιαστική διαφορά: ότι δεν θα το κουνήσει... ρούπι από τη Γη! Τρεις Ρώσοι, ο αρχηγός της αποστολής Αλεξέι Σιτόφ (38 ετών) και οι Σουχρόμπ Καμόλοφ (32) και Αλεξάντρ Σμολεγέφσκι (33), ένας Γάλλος, ο Ρομέν Σαρλ (31), ένας Ιταλοκολομβιανός, ο Ντιέγκο Ουρμπίνα (27) και ένας Κινέζος, ο Γουάννγκ Γιουέ (26), θα περάσουν τις επόμενες 520 ημέρες σε ένα ομοίωμα διαστημοπλοίου για να πραγματοποιήσουν ένα «ταξίδι» (μετ΄ επιστροφής) στον Κόκκινο Πλανήτη που θα περιλαμβάνει και «παραμονή» 30 ημερών εκεί. Διακόσιες πενήντα ημέρες θα τους πάρει να φθάσουν ως εκεί και άλλες 240 για να επιστρέψουν.
Εχοντας για βάση τους μια αποθήκη στα προάστια της Μόσχας και μέσα από έναν προσομοιωτή που μοιάζει με κάψουλα και έχει ωφέλιμο χώρο 550 κυβικά μέτρα, οι έξι «κοσμοναύτες» θα ζουν και θα εργάζονται υπό τις συνθήκες μιας πραγματικής αποστολής στον Αρη. Ο βασικός στόχος του πειράματος «Αρης-500», όπως είναι το όνομά του, είναι να μελετηθούν οι συνέπειες από τη μακρά απομόνωση που προϋποθέτει ένα τέτοιο ταξίδι στην ψυχική και σωματική υγεία των κοσμοναυτών. Το πείραμα μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή, αν θυμηθούμε το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ή το «Σολάρις» στην πρωτότυπη εκδοχή του από τον Αντρέι Ταρκόφσκι ή τη χολιγουντιανή με τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
Οι έξι άνδρες του πειράματος θα μοιράζουν τον χρόνο τους σε τρία οκτάωρα: στο πρώτο θα εργάζονται, πραγματοποιώντας επιστημονικά πειράματα και συντηρώντας τον εξοπλισμό τους, στο δεύτερο θα ξεκουράζονται και στο τρίτο θα κοιμούνται. Η επικοινωνία μεταξύ του πληρώματος και του κέντρου ελέγχου της αποστολής θα γίνεται με καθυστέρηση 20 λεπτών, όσος χρόνος δηλαδή χρειάζεται για να φθάσει ένα μήνυμα από τη Γη στον Αρη. Εξυπακούεται ότι κάμερες θα τους παρακολουθούν σε 24ωρη βάση.
Οι ειδικοί λένε ότι από τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα κριθεί κατά πόσον είμαστε σε θέση να στείλουμε ανθρώπους στον Αρη και να τους φέρουμε πίσω σε καλή ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση. Θα εξαχθούν επίσης πολύτιμα συμπεράσματα για την ανθρώπινη ψυχολογία γενικότερα.
Πέρα από το σωματικό στρες, που είναι αναπόφευκτο, οι διοργανωτές ανησυχούν για τις εντάσεις που τυχόν θα αναπτυχθούν μεταξύ των κοσμοναυτών. Το κρίσιμο σημείο θα είναι μετά τους έξι πρώτους μήνες, καθώς από ανάλογα πειράματα μικρότερης διάρκειας σε υποβρύχια και σε αποστολές στην Ανταρκτική προκύπτει ότι τότε αρχίζουν οι εντάσεις. Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι η ανία και οι κλίκες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση της ομάδας. Διοργανωτές του πειράματος είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (Εuropean Space Αgency- ΕSΑ) και το Ινστιτούτο Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων της Ρωσίας.