Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Νέες ενδείξεις για ύπαρξη ωκεανού στον Εγκέλαδο


Δύο νέες μελέτες από Γερμανούς και Αμερικανούς ερευνητές αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου (ενός από τους δορυφόρους του Κρόνου), πιθανόν να κρύβεται ένας αλμυρός ωκεανός. Το 2005 η αποστολή Cassini είχε φωτογραφήσει τεράστιους πίδακες στο νότιο πόλο του Εγκέλαδου, οι οποίοι εκτινάσσονται σε υψόμετρο εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από την παγωμένη επιφάνεια του μικρού φεγγαριού του Κρόνου.

Η γερμανική επιστημονική ομάδα, μελετά τα δεδομένα που απέστειλε στη Γη το Cassini και διαπιστώνει ότι σε ορισμένους παγοκρυστάλλους από τους πίδακες, περιέχεται αλάτι. Όπως δηλαδή και στο θαλασσινό νερό.

Αντίθετα, η αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τους πίδακες με επίγεια τηλεσκόπια και δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περιέχουν αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι οι πίδακες προέρχονται από μεγάλο βάθος, αφού αν το νερό έβραζε σε μικρό βάθος κάτω από τον πάγο, μαζί με τους υδρατμούς θα εκτοξεύονταν στην επιφάνεια μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Παρά τη διαφωνία αυτή, οι δύο έρευνες δεν θεωρείται ότι αντιφάσκουν, αφού η ποσότητα αλάτων που ανιχνεύθηκε από το Cassini, είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να ανιχνευθεί από τα επίγεια τηλεσκόπια.

Όσον αφορά την ύπαρξη ζωής στον Εγκέλαδο, αυτό δεν είναι γνωστό. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, αν το νερό βρίσκεται σε επαφή με τον πλούσιο σε ορυκτά βραχώδη πυρήνα και ταυτόχρονα υπάρχει και θερμότητα, οι συνθήκες για ύπαρξη ζωής είναι πολύ καλές.