Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

H πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα ήταν από θανατηφόρο πύραυλο…


Ο.Ε.Α.Φ.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φανουράκης

Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος του κόσμου έκανε την πρώτη λήψη φωτογραφίας της γης από το διάστημα, το 1946 από μια κάμερα στην μύτη του πυραύλου V-2 πάνω από εκατό χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία ανασύρθηκε από την κάμερα που βρέθηκε στο έδαφος από τα ερείπια του πυραύλου όταν έπεσε στην γη..

 H πρώτη φωτογραφία της Γης από το διάστημα 



Ο πύραυλος είχε σχεδιαστεί από τους πρωτοπόρους Βέρνερ φονΜπράουν για έναν τελείως διαφορετικό σκοπό.. Το 1944 η ναζιστική Γερμανία βομβάρδιζε με αυτούς τους πυραύλους σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες.. Αλλά γι’αυτούς ήταν ένας τεχνολογικός θρίαμβος και το άνοιγμα προς ένα νέο πρόγραμμα που θα ξεκινούσε από την Αμερική με ανθρώπους επιβάτες σε τέτοιου είδους πυραύλους ώστε να ταξιδέψουν εκτός της γήινης ατμόσφαιρας…



Μετά τον πόλεμο ζητήθηκε από τους συμμάχους , Η.Π.Α. και ΕΣΣΔ να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και τους τότε  επιστήμονες του τρίτου ράιχ για να αναπτύξουν περισσότερο αυτήν την τεχνολογία.. Έτσι δημιουργηθήκαν οι πρώτοι δορυφόροι και τα πρώτα ανθρώπινα βήματα εκτός της γήινης ατμόσφαιρας.
Η φωτογραφία αυτή βρισκόταν στο White Sands Missile στο Νέο Μεξικο από το 1946…




Η αρχική εκτύπωση της φωτογραφίας δημοπρατήθηκε σήμερα από τον οίκο Dreweatts & Bloomsbury στο Λονδίνο. Θεωρείτο τότε η χρυσή εποχή για το ξεκίνημα της τεχνολογίας στο διάστημα  και δημοπρατήθηκε τώρα στα £ 1.400 - 1921.76 ευρώ.

Έρευνα και σύνταξη 
Κωνσταντίνος Φανουράκης


Ο.Ε.Α.Φ.