Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Τα καμένα ελληνικά δάση γίνονται ξενοδοχεία



Με πρωτότυπο τίτλο το «Goodbye Greek Forests, Hello Hotels» η διεθνής οικονομική έκδοση εστιάζει στα ύποπτα σχέδια που υπάρχουν για τις καμένες δασικές περιοχές.
Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σκληρή λιτότητα, εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης, οι νομοθέτες της χώρας ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντολογικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν την εκμετάλλευση μέχρι πρότινος προστατευόμενων δασικών περιοχών.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που προτάθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος, μεγάλα ξενοδοχεία θα έχουν πια άδεια να επεκταθούν μέσα σε δασικές εκτάσεις ,ενώ την ίδια στιγμή θα επιτρέπονται τουριστικές εγκαταστάσεις όπως γήπεδα του γκολφ.
Η προτεινόμενη νομοθεσία βασίζεται σε μια τροπολογία 2011 που επέτρεπε το 10 τοις εκατό των δασικών εκτάσεων να χρησιμοποιηθούν για τους ίδιους σκοπούς. Επιπλέον, το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει την εγκατάσταση των φωτοβολταικών, αλλά αφήνει τα εδάφη να χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση των οικοδομικών υλικών, καθώς και προς γαλακτοκομική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Η νομοθεσία αλλάζει καθώς η Ελλάδα διέρχεται μια οικονομική κρίση που έχει αφήσει τη χώρα που αγωνίζεται να πληρώσει τα χρέη της.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν βοηθήσει να κρατηθεί η χώρα στην επιφάνεια με νέα δάνεια, με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα λιτότητας.