Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

Κάθε Αύγουστο έρχονται οι Περσείδες


Αστέρια βρέχει ο ουρανός μεταξύ 10-14 Αυγούστου

Ονομάζονται ''πεφταστέρια'' γιατί δίνουν την εντύπωση ότι πέφτουν από τον ουρανό, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για σωματίδια που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες στην πορεία τους μέσα από το ηλιακό μας σύστημα.

Κάθε χρόνο το καλοκαίρι παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διάττοντων αστέρων, οι οποίοι ονομάζονται Περσείδες γιατί φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

Οι Περσείδες προέρχονται από τον κομήτη Swift-Tuttle. Η μεγαλύτερη πυκνότητα βροχής διαττόντων αστέρων παρατηρείται από τις 10-14 Αυγούστου. Το φαινόμενο όμως ξεκινά από τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου. Ο ωριαίος ρυθμός είναι συνήθως 80 μετέωρα ανά ώρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ, οι Περσείδες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και 2,000 χρόνια και σχετίζεται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια.

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του Κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη ηλικίας πέραν των 1,000 ετών. Αυτά τα σωματίδια ''καίγονται'' στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διάττοντων αστέρων.

Σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, οι Περσείδες μπορούν να ειδωθούν από παντού αλλά το φαινόμενο είναι πιο έντονο στο Βόρειο Ημισφαίριο. Οι λάτρεις της Αστρονομίας μπορούν να παρακολουθούν τα σωματίδια να ''πέφτουν'' στη Γη προερχόμενα από τον αστερισμό του Περσέα.

Στην Κύπρο, τα Φροντιστήρια Φάκα ανακοινώνουν ότι φέτος θα έχουμε πανσέληνο στις 13 Αυγούστου 2011, και το φως της Σελήνης θα επηρεάσει την παρατήρηση των μικρών διαττόντων αστέρων.

Όπως αναφέρεται, το ακτινοβόλο σημείο ευρίσκεται στον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση Βορειοανατολικά και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα.

Το φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.

( Τα Φροντιστήρια Φάκα ανακοινώνουν τη διοργάνωση δύο αστρονομικών βραδιών για παρατήρηση του φαινομένου αυτού, στο χωριό Οδού την Τετάρτη στις 10 Αυγούστου 2011, και στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011. Όσοι παρευρεθούν θα μπορέσουν να παρατηρήσουν με τηλεσκόπιο την πανσέληνο και άλλους απλανείς αστέρες καθώς και διάττοντες αστέρες. Και τις δύο βραδιές η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. )

ikypros.com