Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Ο σεισμός της Χιλής μετατόπισε τον άξονα της Γης


Εκτός από τους εκατοντάδες νεκρούς και τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός της Χιλής, ενδεχομένως να συνέβαλε και στην αλλαγή της κατανομής της συνολικής μάζας της Γης, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA.

Ως αποτέλεσμα, η διάρκεια της ημέρας μίκρυνε ελαφρώς μετά τον σεισμό του Σαββάτου, που είχε μέγεθος 8,8R.

«Η διάρκεια της ημέρας μίκρυνε κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου),» υποστήριξε ο Richard Gross, γεωφυσικός στο Jet Propulsion Laboratory της NASA. «Ο άξονας πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης μετακινήθηκε κατά 2,7 milliarcsecond (περίπου 8 εκατοστά).

Η ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται η Γη αυξήθηκε και αυτή ελαφρώς το 2004, μετά τον ισχυρότατο σεισμό που χτύπησε τη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Η σεισμική δόνηση των 9,1R μίκρυνε τη διάρκεια της ημέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα.

Η σμίκρυνση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξαφνικές αλλαγές στις διαστάσεις των τεκτονικών πλακών της Γης, όπως αυτές που συνέβησαν στους δύο ισχυρότατους σεισμούς της Χιλής και της Ινδονησίας, μπορούν να μεταβάλλουν την ταχύτητα.

Ο David Kerridge από το British Geological Survey του Εδιμβούργου, παρομοίασε την αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής με αυτό που συμβαίνει όταν ένας αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ φέρνει τα χέρια του κοντά στο σώμα του κατά τη διάρκεια μιας περιστροφής. «Όσο φέρνει τα χέρια του κοντά στο σώμα του, αρχίζει να επιταχύνει. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τη Γη. Εάν αλλάξει η κατανομή της μάζας, αλλάζει και η ταχύτητα της περιφοράς,» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας ο Kerridge.

AOL News


http://www.youtube.com/watch?v=yrm7E1XZGHc&feature=player_embedded


motion of the Earth

http://www.huttoncommentaries.com/subs/PSResearch/UandM_PS2001/1996-2000.gif