Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

TA ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ





Τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας
24grammata.com

Ανζέλ Μεριανού






Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλεται η απαρχή της εγκατάστασης των Ελλήνων στην Κάτω ΙΤΑΛΙΑ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έλευση των αποίκων που πραγματοποιήθηκε από τον 8ο έως τον 3ο π. Χ. αιώνα και στη μεγάλη τους ακμή κατά τον 5ο π. Χ. αιώνα, οπότε και η περιοχή της Κάτω ΙΤΑΛΙΑΣ ονομάστηκε ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Παράλληλα εξετάζονται οι σχέσεις των αυτοχθόνων με τους επήλυδες, οι οποίοι μετέφεραν στην περιοχή την προηγμένη τους πολιτιστική και τεχνολογική γνώση, γονιμοποιώντας τον απαρχαιωμένο πολιτισμό της νέας τους εγκατάστασης. Ακολουθεί ανάλυση των περιοχών όπου εγκαταστάθηκαν οι νέοι κάτοικοι και του τρόπου με τον οποίο κατέφταναν στη νέα τους πατρίδα. Από τις πόλεις που δημιουργήθηκαν άλλες απετέλεσαν κέντρα πολιτισμού και φιλοσοφίας, δημιουργώντας έτσι τη βάση για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού πνεύματος, ενώ άλλες σπουδαία εμπορικά κέντρα. Η λαμπρή αυτή περίοδος σταματά με την υποταγή των αποικιών στους Ρωμαίους. Παρ’ όλα αυτά, η ζωή των ελληνικών πόλεων συνεχίστηκε και στην περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, ενώ ο πολιτισμός τους «κατέκτησε» τους νικητές και οδήγησε στην δημιουργία του λεγόμενου ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Πολλοί, όμως, κάτοικοι των ελληνόφωνων πόλεων, για να μην υποκύψουν στην λατινική καταιγίδα, εγκαταστάθηκαν στα ορεινά της ενδοχώρας ζώντας μια ζωή ημιαυτόνομη και μακριά από το επίκεντρο της λατινοκρατίας, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το δικό τους πολιτισμό. Ακολουθεί ενδελεχής ανάλυση, από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, των μεγαλύτερων και σημαντικότερων ελληνικών αποικιών στην ΙΤΑΛΙΑ, οι οποίες σημάδεψαν τις εξελίξεις στην Ιταλική Χερσόνησο.






Η εκπομπή περνά στην περίοδο του εκχριστιανισμού της ΙΤΑΛΙΑΣ και στο νέο κύμα αποικισμού προς τη χώρα, όταν από τον 5ο έως τον 11ο αιώνα προσαρτήθηκε διοικητικά στο Βυζάντιο και εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ. Κατά την περίοδο, μάλιστα, της εικονομαχίας οι καταδιωκόμενοι εικονόφιλοι βρήκαν καταφύγιο στην ΙΤΑΛΙΑ και έτσι μετέδωσαν γι’ ακόμη μια φορά τον ελληνικό πολιτισμό, στη νέα του βυζαντινή εκδοχή, στην περιοχή. Στρεφόμενη στη νεότερη εποχή εξετάζονται τα ελληνόφωνα χωριά που βρίσκονται ακόμη σε ορεινές τοποθεσίες της Ιταλικής ενδοχώρας. Ιδιαίτερη ιστορική αναδρομή γίνεται στα ΓΚΑΛΛΙΤΣΑΝΟ, ΡΟΚΑΦΟΡΤΕ ΝΤΕΛ ΓΚΡΕΚΟ, ΡΟΧΟΥΔΙ, ΑΜΕΝΤΟΛΕΑ, ΜΠΟΒΑ και ΜΠΟΒΑ ΜΑΡΙΝΑ. Το συγκεκριμένο επεισόδιο τελειώνει με την παρουσίαση της επονομαζόμενης ΕΛΛΑΔΟΣ του ΣΑΛΕΝΤΟ ή του ΟΤΡΑΝΤΟ η οποία σήμερα αποτελείται από εννέα δήμους. Ενδελεχείς πληροφορίες δίνονται για τα χωριά ΜΑΡΤΑΝΟ, ΚΑΣΤΡΙΝΙΑΝΟ ΝΤΕΪ ΓΚΡΕΤΣΙ, ΜΑΡΤΙΝΙΑΝΟ, ΜΕΛΠΙΝΙΑΝΟ, ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ, ΚΟΡΙΛΙΑΝΟ ΝΤ’ ΟΤΡΑΝΤΟ, ΣΟΛΕΤΟ, ΤΖΟΛΙΝΟ και ΚΑΛΗΜΕΡΑ.








=================================================



Ναός της Ήρας - Ποσειδωνία (Paestum)
Η Ποσειδωνία ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας στην περιοχή της Καμπανίας και ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. κατά την διάρκεια του δεύτερου ελληνικού αποικισμού. Ο ναός της Ήρας είναι ο παλαιότερος ναός που διασώζεται στην Ποσειδωνία και ανήκει στον 6ο αιώνα π.Χ. Κοντά στον πρώτο ναό υπάρχει και ενας δεύτερος ναός αφιερωμένος στην Ήρα χτισμένος τον 5ο αιώνα π.Χ. Στο παρελθόν θεωρούσαν πως ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα.





Nαός του Ποσειδώνα - Ποσειδωνία (Paestum)
O Ναός του Ποσειδώνα στην Ποσειδωνία, βρίσκεται δίπλα ακριβώς απο τον ναό της Ήρας και χτίστηκε το 450 π.Χ. και ήταν ο πιο τελειοποιημένος απο τους 3 μεγάλους ναούς της Ποσειδωνίας. Κάποιοι πιστεύουν οτι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα λόγο των αγαλμάτων που υπάρχουν στον ανατολικό βωμό του ναού.






Ναός της Αθηνάς - Ποσειδωνία (Paestum)
O πανέμορφος ναός της Αθηνάς βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πόλης και χτίστηκε περίπου το 500 π.Χ. .Αποτελεί τον τρίτο και τελευταίο, μεγαλοπρεπή Ελληνικό ναό της αρχαίας Ποσειδωνίας. Λανθασμένα στο παρελθόν πίστευαν πως ήταν αφιερωμένος στην Δήμητρα.




Ναός του Απόλλωνα - Συρακούσες (Siracusa)
Ο ναός του Απόλλωνα βρίσκεται στο νησί Ortygia στις Συρακούσες. Θεωρείται ο αρχαιότερος , Δωρικού τύπου ναός, της δυτικής Μεσογείου. Δημιουργήθηκε τον 6ο π.χ. αιώνα από τους Έλληνες αποίκους των Συρακουσών. Στους βυζαντινούς χρόνους, ο ναός μετατράπηκε σε Εκκλησία και στην συνέχεια όταν οι Μουσουλμάνοι κατέλαβαν τις Συρακούσες, ο ναός μετετράπη σε Μουσουλμανικό Τέμενος.




Ναός Ηρακλέους -  Ακράγας (Agrigento)
O Ναός του Ηρακλέους, δημιουργήθηκε από Έλληνες αποίκους το 500 π.Χ περίπου και βρίσκεται στην περίφημη "Κοιλάδα των Ναών" στο Agrigento της Σικελίας, δίπλα από την είσοδο της πόλης. Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ναό της Ακράγας με διαστάσεις 67 x 25 μ. Ο ναός ήταν φημισμένος για το εντυπωσιακό άγαλμα του Ηρακλή. Επίσης ένα μεγάλο άγαλμα του Ασκληπιού, ανακαλύφθηκε σε ένα από τα δωμάτια εσωτερικά του ναού.


ellinikoarxeio.com