Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα μάτια είναι πραγματικά «το παράθυρο προς στην ψυχή» και η οδός για την ηλεκτρονική ταυτότητα…




Ο.Ε.Α.Φ.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φανουράκης


Τα μάτια είναι πράγματι ένα παράθυρο στην ψυχή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η Έρευνα έδειξε πως τα μοτίβα που βρίσκονται στην ίριδα του ματιού μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το αν είμαστε και αξιόπιστα άτομα εμπιστοσύνης , εάν έχουμε νευρωτικές διαταραχές και για το πόσο ζεστοί ή ψυχροί άνθρωποι είμαστε…

Ο καθένας έχει διαφορετική δομή γραμμών στα μάτια. Διάφορες μικροσκοπικές τελείες και διαχρωματισμοί κρύβονται μέσα στην ίριδα του ματιού.

Μια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο 
Orebro της Σουηδίας  πραγματοποίησε την έρευνα αυτήν πάνω σε 428 άτομα στα οποία είχαν καταγραφεί τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους από την καθημερινότητα τους και κατόπιν προχώρησε η έρευνα στην δομή και την εξερεύνηση των γραμμών και χρωματισμών της ίριδας του ματιού , ώστε να δουν αν ταυτίζονται οι αντανακλάσεις του χαρακτήρα ενός ατόμου στην ίριδα.

Η μεγαλύτερη επικέντρωση έγινε μέσα στον σχεδιασμό τις ίριδας, σε αυλακώσεις ¨κρύπτες¨  που μοιάζουν στο μικροσκόπιο σαν μικρές κλωστές που ακτινοβολούν όταν υπάρχει κυρίως συστολή και διαστολή της κόρης  διότι κάμπτονται οι γύρω γραμμές της ίριδας.




Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που είχαν πολύ πυκνές κρύπτες είναι πιο ζεστοί άνθρωποι, είναι πιο έμπιστοι και πολύ συμπαθητικοί σαν άτομα.
Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν περισσότερα αυλάκια και όχι πολύ πυκνές κρύπτες,  ήταν πολύ νευρωτικοί, παρορμητικοί και οι περισσότεροι ήταν ασυγκράτητοι στα πάθη τους…
Οι έρευνες υποστήριξαν ότι η δομή των ματιών και της προσωπικότητας του ατόμου θα μπορούσαν να συνδεθούν με τα γονίδια που είναι υπεύθυνα  για την ανάπτυξη της ίριδας, όπου διαδραματίζει επίσης έναν ρόλο στην διαμόρφωση τμήματος του μετωπιαίου λοβού στον εγκέφαλο, που από εκεί επηρεάζεται η προσωπικότητα του ατόμου.




Σε συνέδριο επιστημόνων κατόπιν της έρευνας δηλώθηκε πως θα μπορούσε κάποια μέρα τα ευρήματα αυτής της έρευνας να χρησιμοποιηθούν στην ψυχανάλυση υποψηφίων υπαλλήλων για θέσεις εργασίας σε διάφορες εταιρίες…

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στο αμερικανικό περιοδικό Βιολογική Ψυχολογία.



Ο επιστήμονας Matt Larsson  ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας αυτής στο Πανεπιστήμιο Orebro (Ορέμπρο),  αναφέρει πως 
« τα αποτελέσματα μας δείχνουν ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά στην ίριδα κατά μήκος των γραμμών του ματιού. Έτσι κάθε άτομο πάνω στον πλανήτη έχει ξεχωριστές διαμορφώσεις στην ίριδα που τείνουν σε διαφορετικές τροχιές σε σχέση με την βασική προσωπικότητα και χαρακτηριστικά ενός ατόμου.  Επίσης οι διαφορές που εμφανίζονται στην ίριδα των ατόμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικός δείκτης που αντανακλά τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων».


 Οι επιστήμονες αναφέρουν πως οι διαφορές αυτές οφείλονται σε γενετική παραλλαγή από την συμμετοχή ενός γονιδίουπου ονομάζεται Pax6.
Αυτό το γονίδιο βοηθά στον έλεγχο του σχηματισμού της ίριδας κατά την εμβρυακή φάση του ανθρώπου.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τα κράτη και τις κυβερνήσεις για την  ταχύτητα και την ακρίβεια που μπορεί χαρτογραφηθεί η ίριδα του ματιού  με την χρήση ηλεκτρονικών ψηφιακών φωτογραφικών καμερών παρακολούθησης για λόγους ασφαλείας…
Βιομετρικά διαβατήρια και ταυτότητες κυκλοφορούν ήδη σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο.

Η ψηφιακή τεχνολογία για την ταυτότητα του ατόμου μέσω του σκαναρίσματος της ίριδας του ματιού έχει λάβει χώρα ήδη στα αεροδρόμια  Heathrow, Gatwick , Manchester, σε χώρες της Ασίας, της Αφρικης και δοκιμάζεται τώρα σε δυο πολιτείες των Η.Π.Α. 



Έρευνα και σύνταξη 
Κωνσταντίνος Φανουράκης

Ο.Ε.Α.Φ.